Preskoči na glavni sadržaj

Kolač od limuna i borovnica




Domaće šumske borovnice najbolje je i najzdravije pojesti friške,
ali ja ne bi bila ja kad ih ne bi dodala i u poneki kolačić:)
Danas je to sočni i osvježavajući limunasti kolač koji se peče u duguljastom kalupu za kruh.
Odličan je za doručak, popodnevnu kavicu ili bilo kada:)

recept
  • 120 gr putra sobne temperature
  • 160 gr šećera
  • 2 vanili šećera
  • 3 velika jaja 
  • mrvica soli
  • korica 1 limuna
  • sok od 1/2 limuna
  • 200 gr brašna 
  • 1,5 žličice pecilnog praška 
  • 120 ml mlijeka
  • šumske borovnice (1 manja šalica) + malo brašna za uvaljati borovnice
Pjenasto umutiti putar s oba šećera.
Zatim postepeno dodavati jedno po jedno jaje i mutiti dok ne dobijemo finu glatku smjesu.
Dodati mrvicu soli, naribanu limunovu koricu i sok od pola limuna.
Kuhačom umiješati oko trećinu količine brašna s praškom za pecivo, zatim umiješati mlijeko i na kraju ostatak brašna. Ako je pre gusto dodati još malo mlijeka. Miješati samo dok se smjesa ne ujednači.
Borovnice uvaljati u malo brašna, otresti ih i lagano umiješati u smjesu. 
Manji kalup za kruh obložiti papirom za pečenje.
Uliti smjesu u kalup i staviti u vruću pećnicu na 170 C, peći oko 50-60 min.
Pečeni kolač se po želji može preliti glazurom od limuna.
Rezati kad se ohladi ili barem malo prohladi:)





cookandplay

Komentari

  1. Borovnice su se lijepo smjestile u limunkasti kolac; divno izgleda njihova ljubicasta boja rasuta po zlatno-zutoj.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako dobra kombinacija, odlicno deluje :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam si takvu zalihu borovnica napravila da ću radit ovakve kolače cijelu zimu :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj tako rijetko radim kolače s borovnicama, super je i sigurno fin!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sličnu kombinaciju sam radila (dodala sam i malo kokosovog brašna) i odlična je tako da znam da je i ovaj kolač odličan !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Peciva s jogurtom i sjemenkama

Fina i mekana peciva s jogurtom, maslinovim uljem i sjemenkama odličan su izbor
za dobar početak dana!
Priprema je vrlo jednostavna, nema dizanja tijesta i za tren možemo uživati u toplim i mirisnim domaćim pecivima.


recept 
(za 12 peciva)
350 gr brašna1 pecilni prašak1 žličica soli1 jaje 1 čašica jogurta (180 gr)  100 ml blagog maslinovog ulja50 ml sojinog mlijeka (ili kravljeg) + posebo: 1 žumanjak za premazivanjesjemenke po izboru za posipanje
U velikoj zdjeli pomiješati brašno s pecilnim praškom i soli, dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati kuhačom.
Zatim ručno umijesiti mekano tijesto, samo dok se ne počne odvajati od zdjele. Od tijesta otkidati komade, formirati loptice i stavljati ih u namašteni kalup za muffine. Premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po izboru (može i samo krupnom soli). Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20-25 min.






cookandplay

Juneći gulaš s njokima

Čim zahladi vrijeme je za gulaš! Obožavam takva jela, ali samo iz domaće kuhinje jer u restoranima ih obično rade s nekim ... hm ... "zanimljivim" dodacima. Ipak moram priznati, jedan od boljih gulaša jela sam baš u restoranu. Bilo je to u Italiji, doduše prije dosta godina ali eto još uvijek ga pamtim:) Ne kažem da i danas nema ukusne restoranske hrane, ali ipak se prije kvalitetnije kuhalo. Bez obzira na sve, za mene nema boljeg jela od onog kojeg doma skuhamo, bar znamo kaj jedemo.




Ovaj gulaš ja radim bez brašna, sa crnim vinom, ukuhanim paradajzom, začinima i naravno crvenim lukom. Luk ne režem na kockice već na listiće. Možda se čini kao nebitno ali nije:) Otkrit ću vam još jednu malu tajnu, a to je med. Tek žličica ili dvije meda će biti dovoljno da ovo jelo dobije jedan posebno fini šmek. 
Za gulaš je također bitno ne ostavljati ga samog, nema gledanja serije k'o kod kuhanja sarme:)
Uz ovaj gulaš meni najbolje pašu njoki, knedle od kruha ili žganci. Danas su pre…

Kukuruzna zlevanka sa sirom i tikvicama

Zlevanka ili zlevka starinski je i vrlo jednostavan kolač porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Zagorje, Međimurje, Podravina, Moslavina), koji tradiciju vuče još iz davnih vremena kad je narod bio siromašan te većini nisu bile dostupne namirnice za bogato pripremljene kolače. No, to nikako ne umanjuje kvalitetu i fini okus ovog kolača, koji ovisno o verziji recepta može poslužiti i kao glavni obrok.



Zlevka može biti slatka ili slana.Osnovni sastojci su jaja, mlijeko, vrhnje, friški sir, sol, (šećer) i brašno. Ako se radi od kukuruznog brašna onda je to kukuruzna zlevanka, po zagorski kuruzna zlefka ili kuružnjača
Pripremazlevankeje vrlo jednostavna, svi sastojci se samo izmiješaju i izliju u protvan.
Friški sir se može umiješati direktno u smjesu ili pak rasporediti u malim hrpicama po smjesi u protvanu prije pečenja. Slatkoj zlevanki se mogu dodati hrpice pekmeza.




Moju današnju zlevku pripremila sam s malim odmakom od tradicije dodavši tikvice, maslinovo ulje i malo grana…