10. svibnja 2014.

U znaku bounty okusa! Kokosovo mlijeko i Puding od amaranta i kokosa

Konačno vikend! Koji na žalost pre brzo proleti... ali ipak bude vremena i za blog, pa ću ovih dana nadam se objaviti više recepata, i to zdravih!
Zahvaljujući mom ondašnjem izletu u LCHF vode, upoznala sam neke namirnice i proizvode koji inače nisu uobičajeni u našoj svakodnevnoj prehrani niti s našeg podneblja, ali za koje se tvrdi da su iznimno zdravi.



Može se reći da je kokosovo mlijeko zdravije nego kravlje, ali samo ako je bez raznih dodataka i tzv. poboljšivača okusa, a to ćemo dobiti ako ga napravimo sami. U tom slučaju bitno je koristiti organsko kokosovo brašno koje možemo naći u trgovinama zdrave hrane.
Domaće kokosovo mlijeko radim samo od 2 sastojka. Ne dodajem nikakve arome, na taj način mogu ga koristiti za slana i slatka jela. Jednostavno je za pripremu i gotovo za pola sata!



domaće kokosovo mlijeko
  • 700 ml vode 
  • 2 čaše organskog kokosovog brašna (čaša od 200 ml)

Prokuhati prvo 400 ml vode. Maknuti s vatre, dodati kokosovo brašno, promiješati drvenom kuhačom i ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
Zatim procijediti kroz gazu, omotati zavežljaj i još dobro iscijediti što više tekućine iz kokosa.
U dobiveno mlijeko dodati 300 ml hladne vode, promiješati i spremiti u staklenku.
Ako se odmah ne iskoristi može stajati u frižideru 3-4 dana.
Kod hlađenja će se pri vrhu skupiti kokosova masnoća, prilikom upotrebe samo promućkati.
Brašno od kokosa nemojte baciti, možete ga iskoristiti npr.za kolače.


***

Imam spremno nekoliko recepata s kokosovim mlijekom, za početak jedan fini
puding od amaranta i kokosa. 




Amarant je vrsta pšenice bez glutena i smatra se zdravom hranom. 
Zbog ljepljivosti koja se oslobađa prilikom kuhanja odličan je za pripremu kašica ili pudinga.
Za kuhanje samog amaranta držim se savjeta mackrovege - omjer amaranta i tekućine treba biti 1:3. Ostalo je stvar izbora s čim ćemo ga kombinirati i hoćemo li pripremiti slano ili slatko jelo.




Puding od amaranta može se raditi s jajima ili bez njih, sa svježim ili suhim voćem i sl.
Ja sam si zamislila dobiti bounty okus, a to je naravno kokos i čokolada. :)
Koristila sam kokos u svim oblicima (kokosovo ulje, mlijeko i brašno), dodala malo čokolade i eto već željene nijanse. Ispalo je jako fino, a može se nazvati i zdravim desertom.




puding od amaranta i kokosa
  • 150 gr amaranta
  • 600 ml vode
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 žlica svijetlog meda
  • 1/2 žličice extrakta vanilije
  • 3 rebra tamne čokolade (veće)
  • 120 ml kokosovog mlijeka (domaćeg)
  • par žlica kokosovog brašna 

Amarant kuhati u vodi na laganoj vatri oko 20-30 minuta, odnosno dok ne nestane tekućine. Češće miješati, paziti da se amarant ne primi za dno posude.
Ugasiti vatru, dodati kokosovo ulje, med, vaniliju, čokoladu i sve dobro promiješati.
Ubaciti u blender, uliti kokosovo mlijeko i zblendati do glatke smjese.
Uliti u čaše ili zdjelice i ohladiti.
Prilikom serviranja posipati kokosovim brašnom.





Za recept koji slijedi dajem vam mali hint - jagode s još nečim finim i zdravim, stay tuned! :)




cookandplay

3 komentara:

  1. Nisam nikada probala kokosovo mlijeko, ovo izgleda baš fino :) Bravo za tebe i za zdravu prehranu, ja još nisam dovoljno snažna da se okrenem zdravoj prehrani :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Imam jednu kutiju kokosovog mleka, mogla bih ovo da isprobam, s'obzirom da obozavam bounty cokoladice :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Obozavam kokosovo mlijeko kako u slatkim , tako i u slanim receptima!

    OdgovoriIzbriši