Tačkrle s pekmezom


Moje omiljene!
Zajedno s knedlama ponosno stoje na tronu tradicije i pjevaju
najslađu melodiju djetinjstva...
tijesto
  • 300 gr brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 120-150 ml mlake vode  
ostalo
  • pekmez za punjenje (najbolje od marelica ili šljiva)
  • oko 60 gr putra + 1 žlica ulja
  • prezle 
  • kristal šećer za posipavanje 

Od brašna, soli, jaja i mlake vode umijesiti srednje tvrdo tijesto.
Ostaviti da se odmori oko 15 minuta.
Pobrašniti radnu površinu i tijesto tanko razvaljati (2-3 mm).
Rezati na kvadrate, na sredinu svakog kvadrata staviti malo pekmeza, preklopiti u četvrtasti ili trokutasti jastučić i krajeve dobro pritisnuti prstima da ne bi fila izlazila van.

Jastučiće ubacivati jedan po jedan u kipuću posoljenu vodu.
Malo protresti da se ne zalijepe za dno lonca.
Nakom što isplivaju na površinu kuhati još nekoliko minuta.
Ocijediti ih iz vode i staviti u širu zdjelu.
Na ugrijanoj masnoći prepržiti nekoliko žlica prezli, te preliti preko tačkrla.
Prilikom serviranja posipati ih kristal šećerom.






cookandplay

Primjedbe

  1. Nikad cula, ali probati hocu jer bas izazovno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Asocira me na nešto slično iz djetinjstva, ali nisam sigurna. Davno je bilo i davno sam jela. :D Al se svakako isplati probati!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam za ovo čula do 3.2.1 kuhaj a svakako fino izgleda i vrijedilo bi probati

    OdgovoriIzbriši
  4. I moje omiljene! Nisam ih nikada radila ali ih itekako volim jesti :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala cure! Ko još nije probao, toplo preporučam!

    OdgovoriIzbriši
  6. O joooj moji omiljeni,ovo je za svaku preporuku definitivno!

    OdgovoriIzbriši
  7. Za Tačkrle nisam čula, ali ne bih imala ništa protiv da se njima počastim, ove kod tebe me mame, a kada samo pomislim na sve moguće vrste pekmeza koji se ovdje mogu iskombinirati mame me još i više :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar