31. siječnja 2014.

Školjkice s pekmezom / Jam-filled Shells



Ko kaže da i na kontinentu nema školjaka! Fine i mirisne vanilija školjkice punjene pekmezom a napravljene s mašću. Neka vas mast ne razoruža u isprobavanju, puno je zdravije nego s margarinom ili putrom, a meni je tako i finije. Miris masti se uopće ne osjeti, ako ste možda i to pomislili :)
Uglavnom mi ih jako volimo, jednostavne su, brzo gotove i mogu dugo stajati, ali kod nas nikad ne dočekaju ta duga razdoblja ;)



Školjkice s pekmezom

  • 500 gr brašna
  • malo soli 
  • 1 vrećica suhe germe 
  • 1 vanilin šećer 
  • 180 gr svinjske masti 
  • 100 ml mlake vode 
  • gusti pekmez za punjenje (najbolje od šljiva)
  • 1 vanilin šećer + malo štaub šećera (za uvaljati školjkice)

U zdjelu staviti brašno, umiješati suhu germu i vanilin šećer te prstima utrljati mast. Malo posoliti (ako je mast dosta slana ne treba soliti).
Uliti mlaku vodu i umijesiti tvrdo tijesto.
Zatim tanko razvaljati (na debljinu cca 2 mm).
Čašom promjera 7 cm izrezivati krugove.
Na svaki krug u sredinu staviti oko pola žličice pekmeza.
Preklopiti i vilicom pritisnuti rubove.
Pleh prekriti papirom za pečenje i gore posložiti školjkice.
Ostaviti ih pokrivene krpom na toplome mjestu oko 15 minuta.
Ugrijati pećnicu na 180 C.
Školjkice peći oko 20 minuta (paziti da ne potamne).
Još tople uvaljati u mješavinu štaub šećera i jednog vanilin šećera.





cookandplay

4 komentara:

  1. Ajme, sad si me vratila u djetinjstvo! Obožavali smo ih vruće , onak da ti se jezik sprži od vrućeg pekmeza unutra! A nisam ih jela odavno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Rado bih nekoliko- sad uz jutarnju kavu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jao, bar jedan da me momentalno vrati ohoho godina unazad :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh, na ovakve kolačiće sam posebno slaba, doslovno ih osjećam u njihovom okusu i mirisu, krasne školjkice !

    OdgovoriIzbriši