20. ožujka 2013.

Prvi dan proljeća i Krem juha od sušenog graška i mrkvice



I tako prođe i ova zima, duga i snježna. Sutra je 20-ti ožujak i stiže nam proljeće. Možda malo zbunjujući datum jer navikli smo da prvi dan proljeća pada 21.ožujka. Kalendarski gledano to je još uvijek tako, ali zbog sunčeve putanje astrološko stanje se unazad par godina promijenilo.
Bez obzira na stanje i računanje stiže nam proljeće, vijeme toplijih, dužih i sunčanijih dana, mirisnog cvijeća i zelenila, vrijeme buđenja prirode!
U čast prvog dana proljeća pripremila sam finu krem juhu od sušenog graška i mrkvice.


Sušeni grašak potrebno je prije namočiti, slično kao kad kuhamo grah.

recept
  • 250 gr sušenog graška
  • 3 manje ili 2 veće mrkve 
  • maslinovo ulje
  • 1 manji luk
  • voda
  • sol
  • papar 
+ kiselo vrhnje za serviranje

Suhi grašak namočimo u vodi dan ranije, najbolje preko noći. 
Luk i mrkvicu narežemo na sitne kockice.
Na malo maslinovog ulja kratko popržimo luk, dodamo mrkvicu i ocijeđeni grašak, nekoliko puta promiješamo dok mrkvica ne pusti malo svoje boje, zatim podlijemo s vodom.
Kuhamo dok povrće ne omekša, tada posolimo. 
Izmiksamo sve u blenderu. Ako je smjesa pre gusta dodati još malo vode, ali ne previše jer ova juha treba ostati fino kremasta. 
Stavimo sve još jednom na vatru. Čim zakipi ugasimo vatru i dodamo malo papra.
Ulijemo juhu u tanjur i na sredinu stavimo 1-2 žlice kiselog vrhnja.



Ovu juhu možemo poslužiti samostalno ili s mesom po izboru.
Ja sam ovaj put servirala pohano pileće bijelo meso sa sezamom i domaći kruh.






cookandplay

Broj komentara: 14:

  1. Prava proljetna! Istina, nisam do sada probala sa suhim graškom. A proljeće? E, nadam se da će uskoro stvarno stići. Nešto mi je preduga ova zima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Suhi grašak, malo varijacije na temu :)

      Izbriši
  2. Najavili su snijeg za nedjelju tako da si čuvaj ovu divnu juhicu da te grije u nadolazeće dane;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :))
      a čizme sam već pospremila :)

      Izbriši
  3. Krasna juhica, a i cijeli ručak sa zadnje slike ne bih odbila :)
    Stiglo nam je proljeće, a ja jedva čekam da nam budi i nešto sunčanije, a ne da sunca imamo samo ovako u tragovima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Kad je zima bila tako duga nadajmo se isto tako dugom ljetu :)

      Izbriši
  4. Jedva čekam da proljeće zasja u punoj snazi, ovdje sunce sramežljivo proviruje kroz oblake. Nadam se da će ga tvoja juhica i ostatak jela dozvati!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ova juhica tako fino prija u ovim danima,krasna ti je zbilja:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasne fotke i krasna juha; pravo okrepljenje poslije duge zime.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Jasna.:) Istina, zima nas je izmorila, i sad baš paše nešto ovak nježnije. :)

      Izbriši
  7. Na isti način radim juhicu i sa zelenim i sa žutim graškom, samo ja ga ne močim i kuham u expres loncu. Ja je obožavam, onako malo slatkasta...mmmm

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori

    1. Slažem se, može i u expres loncu, brže je :)

      Izbriši