Štrudl od sira i maka / Cheese and Poppy Seed Strudel
fila od maka
- 250 gr mljevenog maka
- 200-250 ml mlijeka
- 2 žlice ruma
- korica od ½ limuna
- 1 vanili šećer
- 5 žlica šećera
Mak prelijemo s 200 ml kipućeg mlijeka, dodamo sve ostale sastojke i pomiješamo u gustu smjesu.
Ako je pre gusto dodamo još malo mlijeka.
fila od sira
- 1/2 kg friškog sira
- 2 jaja
- 4-5 žlica šećera
- 1 vanili šećer
- 3 žlice vrhnja
- groždjice
Dobro pomiješamo sir
sa svim sastojcima, na kraju umiješamo groždjice.
i još
- 1/2 kg kora za štrudle
- oko 150 gr putra za premazivanje kora
- kiselo vrhnje za preljev
- šećer u prahu za posip
Štrudle možemo raditi s domaćim ili
kupovnim vučenim tijestom. Za ovu študlu koristila sam deblje kore s
jajima kupljene na placu u kiosku s tjesteninom.
Uzmemo jednu koru, poprskamo mlakom
vodom i premažemo otopljenim putrom.
Po
polovici površine premažemo sloj sira, po siru premažemo sloj maka i zarolamo u štrucu.
Prebacimo u namašćeni pleh.
Ponovimo postupak s ostalim korama.
Posložene štruce u plehu premažemo s malo putra.
Pečemo u zagrijanoj pećnici na 180 C, oko 40-45 minuta.
15 minuta prije kraja pečenja premažemo s malo kiselog vrhnja.
Pečenu strudle izrežemo na komade i posipamo šećerom u prahu.
cookandplay
Mak obožavamo! Najčešće u makovnjači (prhkoj) i mak kockama. Sir je problem za jedan dio familije koji voli samo svježi. Da riskiram? Tak fino zgleda...
OdgovoriIzbrišiHvala draga. Ko riskira taj profitira :))
Izbrišiobožavam ovakve štrudlice, krasno
OdgovoriIzbrišiI ja :) hvala Tamara.
IzbrišiMoram ti reći da mi se jako sviđa ta štrudlica ;)
OdgovoriIzbrišiDrago mi je, hvala ti :)
Izbriši100% sam sigurna da bi me ovaj klac odusevio! Sjajna kombinacija!!!
OdgovoriIzbrišiI ja vjerujem da bi! :) Hvala Miki.
IzbrišiMak obožavam,ova štrudla mi tako miriše na zimu,predivan je cijeli post,baš ugođajno divan:)
OdgovoriIzbrišiHvala ti Nely :)
IzbrišiAjme super mi je ova fotka s autima zametenim u snijegu! A štrudlu ne odbijam, obožavam mak!
OdgovoriIzbrišiI meni, zar nisu kao kolačići sa šlagom :) hvala ti.
IzbrišiPravo vrijeme za toplu strudlu...Lijepe fotke; snijeg mi nedostaje!
OdgovoriIzbrišiHvala Jasna! tu se već otopio...šmrc...nadam se da će ga bit još!
IzbrišiOdlične su mi slikice zime, prve dvije posebno. A po zimi su ovakve štrudle ono što tako lijepo miriše, grije, fino je i toplo. Volim štrudlice, a sa makom posebno, jako dobro izgledaju !
OdgovoriIzbrišiHvala Branka:)
Izbriši