13. prosinca 2012.

Štrudl u snijegu

Zabijelio je ovih dana i ispričao nam svoju predivnu bajku...







Zima je pravo vrijeme za mak i kolače s makom!

Štrudl od sira i maka / Cheese and Poppy Seed Strudel

fila od maka
  • 250 gr mljevenog maka
  • 200-250 ml mlijeka
  • 2 žlice ruma
  • korica od ½ limuna
  • 1 vanili šećer
  • 5 žlica šećera

Mak prelijemo s 200 ml kipućeg mlijeka, dodamo sve ostale sastojke i pomiješamo u gustu smjesu. 
Ako je pre gusto dodamo još malo mlijeka.

fila od sira
  • 1/2 kg friškog sira
  • 2 jaja
  • 4-5 žlica šećera
  • 1 vanili šećer
  • 3 žlice vrhnja
  • groždjice

Dobro pomiješamo sir sa svim sastojcima, na kraju umiješamo groždjice. 

i još 
  • 1/2 kg kora za štrudle
  • oko 150 gr putra za premazivanje kora
  • kiselo vrhnje za preljev
  • šećer u prahu za posip

Štrudle možemo raditi s domaćim ili kupovnim vučenim tijestom. Za ovu študlu koristila sam deblje kore s jajima kupljene na placu u kiosku s tjesteninom. 
Uzmemo jednu koru, poprskamo mlakom vodom i premažemo otopljenim putrom.
Po polovici površine premažemo sloj sira, po siru premažemo sloj maka i zarolamo u štrucu.
Prebacimo u namašćeni pleh.
Ponovimo postupak s ostalim korama. 
Posložene štruce u plehu premažemo s malo putra. 
Pečemo u zagrijanoj pećnici na 180 C, oko 40-45 minuta. 
15 minuta prije kraja pečenja premažemo s malo kiselog vrhnja. 
Pečenu strudle izrežemo na komade i posipamo šećerom u prahu.





cookandplay

Broj komentara: 16:

  1. Mak obožavamo! Najčešće u makovnjači (prhkoj) i mak kockama. Sir je problem za jedan dio familije koji voli samo svježi. Da riskiram? Tak fino zgleda...

    OdgovoriIzbriši
  2. obožavam ovakve štrudlice, krasno

    OdgovoriIzbriši
  3. Moram ti reći da mi se jako sviđa ta štrudlica ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. 100% sam sigurna da bi me ovaj klac odusevio! Sjajna kombinacija!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Mak obožavam,ova štrudla mi tako miriše na zimu,predivan je cijeli post,baš ugođajno divan:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajme super mi je ova fotka s autima zametenim u snijegu! A štrudlu ne odbijam, obožavam mak!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni, zar nisu kao kolačići sa šlagom :) hvala ti.

      Izbriši
  7. Pravo vrijeme za toplu strudlu...Lijepe fotke; snijeg mi nedostaje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jasna! tu se već otopio...šmrc...nadam se da će ga bit još!

      Izbriši
  8. Odlične su mi slikice zime, prve dvije posebno. A po zimi su ovakve štrudle ono što tako lijepo miriše, grije, fino je i toplo. Volim štrudlice, a sa makom posebno, jako dobro izgledaju !

    OdgovoriIzbriši