Preskoči na glavni sadržaj

Kolačići s orasima i čokoladom




Vrijeme je Božića! Vrijeme blagosti, mira, prijateljstva, praštanja i svih 
pozitivnih i snažnih poruka koje nam Božić donosi i podsjeća na ono što je u životu najvažnije.



Božić je i vrijeme kolača. Iz kuhinja diljem svijeta šire se mirisi vanilije, čokolade, cimeta, kokosa, badema, pekmeza, meda i naravno - oraha! 
U Hrvatskoj se tradicionalno pripremaju razni kolači od oraha; posebno orehnjače, medvjeđe šape i vanil kiflice s orasima. Izbor se dalje širi na abesince, bajadere, londonere, oblatne i torte od oraha...




A kad se orasima doda čokolada za mene je to perfektan spoj! Evo jednog takvog spoja, keksići s orasima i čokoladom, inspiracija na temu husarskih kolačića. Prhki su, mirišljavi i vrlo ukusni, zato ovom receptu dajem sve pohvale.



recept
  • 350 g mekog brašna
  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlice ruma
  • korica limuna
  • prstohvat soli
  • 2 bjelanjka
  • 150 g mljevenih oraha
nadjev
  • 100 g čokolade
  • 40 g maslaca

Miješati maslac, šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjke i koricu limuna. 

Dodati brašno i rum. Zamijesiti tijesto i ostaviti u hladnjaku jedan sat. 
Kada tijesto odstoji oblikovati male kuglice. 
Na sredini svake kuglice napraviti rupicu (s pomoću drške kuhače). 
Bjelanjke malo vilicom umutiti. 
Zatim gornju stranu keksića umakati u bjelanjke i uvaljati u mljevene orahe.  
Peći oko 15 min. na 180°C.  
Čim su pečeni još jednom malo proširiti rupice drškom kuhače.
Na pari rastopiti čokoladu s maslacem i napuniti rupice.





***


Ovim putem još se želim zahvaliti dragoj prijateljici Gogi, 
koja me razveselila prekrasnim stvarčicama koje ona sama izrađuje u tzv quilling tehnici.

 Božićne čestitke i zvonca...koja stvarno zvone! :)


Slika na koju sam još davnih dana pala, 
a Goga je to znala :)

Sve to i još puno drugih Goginih kreacija možete pogledati na njenom blogu.



cookandplay

Komentari

  1. Draga moja, opet ti mene hvališ i reklamiraš! Što će mi bolji dar!? A kolačići? Ma ne sumnjam da su odlični, ali ja sam svoju "normu" upravo ispunila. Nadam se da će biti dovoljno. Tebi želim puno novih slasnih recepata sljedeće godine i naravno, sretan i blagoslovljen Božić i uspješnu 2013!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zaslužila si. :)
      A za normu...čekam izvješće ;)

      Izbriši
  2. Ova zadnja fotka je odlična, a vjerujem da su takvi i keksići. Imaš pravo, orasi su propisana blagdanska namirnica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Orasi su mi omiljeni u blagdanskim kolačima, a i inače. :)

      Izbriši
  3. Dobro raspolozenje i divne momente sa tvojim' najblizim' i najdrazima zelim!
    Divni kolacici - nikad previse za Bozic!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kolaci izgledaju fenomenalno, mislim da cu ih uskoro isprobati, slike me bas mame:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Nataša, drago mi da ti se svidja. Meni su se jako dopali, nadam se da će i tebi.

      Izbriši
  5. Kolačići su predivni,baš volim ovakve receptiće..tebi i tvojoj obitelji,sve najljepše želim,sretan Božić!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Nely, i ja tebi i tvojoj familiji želim sretan Božić i svako dobro!

      Izbriši
  6. Sve najbolje tebi i tvojima želim !
    Lijepo provedite blagdane, a na blagdanskom stolu odlično će se naći i Bakini kolačići koji su mi odlični i jako lijepi !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Branka, tebi i tvojima takodjer svako dobro!

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Peciva s jogurtom i sjemenkama

Fina i mekana peciva s jogurtom, maslinovim uljem i sjemenkama odličan su izbor
za dobar početak dana!
Priprema je vrlo jednostavna, nema dizanja tijesta i za tren možemo uživati u toplim i mirisnim domaćim pecivima.


recept 
(za 12 peciva)
350 gr brašna1 pecilni prašak1 žličica soli1 jaje 1 čašica jogurta (180 gr)  100 ml blagog maslinovog ulja50 ml sojinog mlijeka (ili kravljeg) + posebo: 1 žumanjak za premazivanjesjemenke po izboru za posipanje
U velikoj zdjeli pomiješati brašno s pecilnim praškom i soli, dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati kuhačom.
Zatim ručno umijesiti mekano tijesto, samo dok se ne počne odvajati od zdjele. Od tijesta otkidati komade, formirati loptice i stavljati ih u namašteni kalup za muffine. Premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po izboru (može i samo krupnom soli). Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20-25 min.






cookandplay

Juneći gulaš s njokima

Čim zahladi vrijeme je za gulaš! Obožavam takva jela, ali samo iz domaće kuhinje jer u restoranima ih obično rade s nekim ... hm ... "zanimljivim" dodacima. Ipak moram priznati, jedan od boljih gulaša jela sam baš u restoranu. Bilo je to u Italiji, doduše prije dosta godina ali eto još uvijek ga pamtim:) Ne kažem da i danas nema ukusne restoranske hrane, ali ipak se prije kvalitetnije kuhalo. Bez obzira na sve, za mene nema boljeg jela od onog kojeg doma skuhamo, bar znamo kaj jedemo.




Ovaj gulaš ja radim bez brašna, sa crnim vinom, ukuhanim paradajzom, začinima i naravno crvenim lukom. Luk ne režem na kockice već na listiće. Možda se čini kao nebitno ali nije:) Otkrit ću vam još jednu malu tajnu, a to je med. Tek žličica ili dvije meda će biti dovoljno da ovo jelo dobije jedan posebno fini šmek. 
Za gulaš je također bitno ne ostavljati ga samog, nema gledanja serije k'o kod kuhanja sarme:)
Uz ovaj gulaš meni najbolje pašu njoki, knedle od kruha ili žganci. Danas su pre…

Kukuruzna zlevanka sa sirom i tikvicama

Zlevanka ili zlevka starinski je i vrlo jednostavan kolač porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Zagorje, Međimurje, Podravina, Moslavina), koji tradiciju vuče još iz davnih vremena kad je narod bio siromašan te većini nisu bile dostupne namirnice za bogato pripremljene kolače. No, to nikako ne umanjuje kvalitetu i fini okus ovog kolača, koji ovisno o verziji recepta može poslužiti i kao glavni obrok.



Zlevka može biti slatka ili slana.Osnovni sastojci su jaja, mlijeko, vrhnje, friški sir, sol, (šećer) i brašno. Ako se radi od kukuruznog brašna onda je to kukuruzna zlevanka, po zagorski kuruzna zlefka ili kuružnjača
Pripremazlevankeje vrlo jednostavna, svi sastojci se samo izmiješaju i izliju u protvan.
Friški sir se može umiješati direktno u smjesu ili pak rasporediti u malim hrpicama po smjesi u protvanu prije pečenja. Slatkoj zlevanki se mogu dodati hrpice pekmeza.




Moju današnju zlevku pripremila sam s malim odmakom od tradicije dodavši tikvice, maslinovo ulje i malo grana…