22. srpnja 2012.

Punjeni patišon i piletina sa senfom


Patišon je vrsta tikvice zanimljivog i simpatičnog okruglasto-plosnatog oblika. 
Sadrži skoro sve vitamine skupine B, vitamin C, E i karotin. 
Meso patišona je gusto i nježno, te blago slatkastog okusa. 
Može se pripremati na načine jednako kao i tikvice.


Jučer sam pripremila baš fini ručak; punjeni patišon s povrćem zapečen u pećnici,
patliđan i piletinu sa senfom na roštilju i salatu od krastavaca s jogurtom i vrhnjem,
bilo je za prste polizati! 


recept

za punjeni patišon
  •  1 veliki patišon
  •  1 glavica luka
  •  1 paprika
  •  2 paradajza
  •  sol
  •  papar
  •  suhi bosiljak 
  •  malo svježeg peršina
  •  maslinovo ulje

Patišon oprati, odrezati mu kapicu i ostaviti ju sa strane. Izdubiti sredinu patišona, očistiti ju od koštica i narezati na kockice.
Luk narezati na listiće. Papriku očistiti i narezati na kockice. Paradajz oguliti i takodjer narezati na kockice.
Na maslinovom ulju popržiti luk, dodati papriku i kockice patišona. Kratko pržiti, na kraju dodati paradajz, sol i ostale začine te sve još kratko prokuhati uz povremeno miješanje.
Izdubljeni patišon malo posoliti, pokapati maslinovim uljem, te napuniti smjesom od povrća.
Pokriti ga njegovom kapicom, staviti u nauljeni protvanj, preliti još malo uljem po patišonu i ispeći u pećnici.
Peče se na temperaturi 200 C oko 45 min do 1 sat. U tijeku pečenja prekriti folijom i prema potrebi podliti s malo vode. Pred kraj skinuti foliju i zapeći do kraja.

za piletinu sa senfom
  •  1 pileća prsa
  •  sol
  •  senf
  •  mediteranski začini
  •  ulje
(+ po želji 1 patliđan )

Pileća prsa očistiti od kosti, razrezati uzduž na šnicle, posoliti, premazati senfom, mediteranskim začinima i nakapati uljem.
Pustiti da odstoje oko sat vremena u frižideru.
Ispeći na roštilju ili grill tavi.
Patliđan izrezati na okrugle šnite i također ispeći na roštilju.

za salatu od krastavaca
  • 2 krastavca
  • 100 ml jogurta
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • sol
  • papar
  • usitnjeni češnjak

Krastavce oguliti i narezati na kolutove.
Dodati sve ostale sastojke i promiješati.
Salatu od krastavaca napraviti netom prije serviranja jela.


Ovaj punjeni patišon može biti samostalno jelo, uz to samo salata i super! 
Piletina i patliđani su extra bonus :)





cookandplay

Broj komentara: 6:

  1. Dopadaju mi se tvoje fotografije...

    OdgovoriIzbriši
  2. I onaj muhalebi ti je krasan i cappucino kocke, iako ja baš nisam od kave u kolačima, ali bilježim se za patišone. Kako ja njih volim a nikad na njih ne naletim na tržnici, niti ih više igdje vidim za kupiti ukiseljene, (dok sam bila dijete, bilo ih je) tako da, oči mi ovo jedu! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tadeja! :)
      Ovaj sam bila kupila bash na placu. Ako ne nadjes mogu ti preporuciti
      gospodju od koje se moze neruciti.

      Izbriši