22. veljače 2012.

Pavlova



Na spomen Ani Pavlovoj, poznatoj ruskoj balerini, 
kao i novozelandskom kuharu koji je osmislio recept u njenu čast, a našu današnju slast.
Mora se priznati lijepa je bila ta Ana Pavlova,
ne čudi me što su za nju i specijalne deserte smišljali :)


Torta pavlova slična je slatkim beze (baisser) korama, lagano hrskava izvana, fino mekana iznutra. Neutralni šlag i kiselkastije voće (kiwi, bobičasto voće) odlično se nadopunjuju sa slatkoćom kore. Sve u svemu, prefina tortica!

Kakao pavlova s kiwiem i bananom

recept
  • 4 bjelanjka od velikih jaja
  • 1 šalica šećera (200 gr)
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žličica aromatičnog octa 
  • 2 žlice kakaa
+
  • 300 ml slatkog vrhnja za šlag
  • kiwi
  • banane

Bjelanjke s malo soli ulupati u meki snijeg.
Postepeno dodavati šećer i miksati sve dok ne dobijemo čvrsti i sjajni snijeg.
Zatim dodati žličicu aromatičnog octa i samo kratko promiksati.
Na kraju lagano umiješati kakao.
Dobivenu smjesu formirati u krug na plehu prekrivenom papirom za pečenje. 


Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 180 C, odmah smanjiti na 150 C i na toj temperaturi peći oko 1 sat i 15 min  (dok se kora izvana ne posuši).
Ostaviti neka se hladi u isključenoj i malo odškrinutoj pećnici.
Izvaditi iz pećnice i skroz ohladiti, ali ne u frižideru.

Ohlađenu koru od bjelanjaka po gornjoj površini premazati šlagom u debljem sloju.
Preko šlaga na sredinu tortice posložiti narezani kiwi i banane.
Poslužiti odmah.




cookandplay

1 komentar:

  1. Bugenvilija
    krasna torta, šteta da ne jedem većinu navedenih sastojaka :))
    22.01.2012. (11:55) - - - -

    gogoo
    Zbilaj je lijepa Pavlova, volim sve sa voćem (lijepe fotke i recepti u postovima).
    23.01.2012. (02:05) - - - -

    cookandplay
    Hvala :)
    24.01.2012. (14:07) -

    OdgovoriIzbriši