22. veljače 2012.

Pavlova


Na spomen Ani Pavlovoj, poznatoj ruskoj balerini, 
kao i novozelandskom kuharu koji je osmislio recept u njenu čast, a našu današnju slast.
Mora se priznati lijepa je bila ta Ana Pavlova,
ne čudi me što su za nju i specijalne deserte smišljali :)


Torta pavlova slična je slatkim beze (baisser) korama, lagano hrskava izvana, fino mekana iznutra. Neutralni šlag i kiselkastije voće (kiwi, bobičasto voće) odlično se nadopunjuju sa slatkoćom kore. Sve u svemu, prefina tortica!

Kakao pavlova s kiwiem i bananom

recept

  • 4 bjelanjka od velikih jaja
  • 1 šalica šećera (200 gr)
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žličica aromatičnog octa 
  • 2 žlice kakaa
+
  • 300 ml slatkog vrhnja za šlag
  • kiwi
  • banane

Bjelanjke s malo soli utučemo u meki snijeg.
Postepeno dodajemo šećer i miksamo sve dok ne dobijemo čvrsti i sjajni snijeg.
Zatim dodamo žličicu aromatičnog octa i samo kratko promiksamo.
Na kraju lagano umiješamo kakao.
Dobivenu smjesu formiramo u krug na plehu prekrivenom papirom za pečenje. 


Ubacimo u zagrijanu pećnicu na 180 C, odmah smanjimo na 140 C i na toj temperaturi pečemo oko 1 sat i 15 min  (dok se kora izvana ne posuši).
Ostavimo neka se hladi u isključenoj i malo odškrinutoj pećnici.
Izvadimo iz pećnice i skroz ohladimo, ali ne u frižideru.

Ohlađenu koru od bjelanjaka po gornjoj površini premažemo šlagom u debljem sloju.
Preko šlaga na sredinu tortice posložimo narezani kiwi i banane.
Poslužimo odmah.




cookandplay

1 komentar:

  1. Bugenvilija
    krasna torta, šteta da ne jedem većinu navedenih sastojaka :))
    22.01.2012. (11:55) - - - -

    gogoo
    Zbilaj je lijepa Pavlova, volim sve sa voćem (lijepe fotke i recepti u postovima).
    23.01.2012. (02:05) - - - -

    cookandplay
    Hvala :)
    24.01.2012. (14:07) -

    OdgovoriIzbriši