Flognarde s breskvama / Peach Flognarde




Kod mene opet voće, i to pravo ljetno - breskve!
 I to u francuskom kolaču čudnog imena, kao i većina francuskih riječi :)
Kolač Flognarde (ili Flaugnarde) vrlo je sličan nešto poznatijem Clafoutisu. Recepti se uglavnom puno ne razlikuju, osim što se Clafoutis većinom radi s trešnjama, a Flognarde s raznim drugim voćem, ovisno iz koje francuske pokrajine dolazi.


 Inače je to kolač koji ne spada u tipične biskvite na kakve smo mi navikli,
više je kao neka vrsta deblje palačinke ili nešto izmedju pudinga i kolača, dok voće definitivno diže cijelu tu priču.
Moji dodaci ovom kolaču su cointreau liker od naranče i petit-beurre keksi, ipak je to francuski kolač:)  Razmišljla sam i o macaronsima, mislim da bi bilo super, ali o tom potom.


recept
  • 4 - 5 breskvi
  • cimet 
  • 3 jaja
  • 80 gr šećera 
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanili šećer
  • prstohvat soli
  • 2 žlice likera od naranče (Cointreau) ili ruma
  • 80 gr glat brašna
  • 250 ml mlijeka 
  • 2 zdrobljena petit-beurre keksa
Breskve oguliti i narezati na deblje šnite.
Okrugli keramički kalup promjera oko 28 cm namastiti komadićem putra, gore poslagati breskve i posipati ih cimetom.
Umutiti jaja sa šećerom, dodati ekstrakt vanilije, prstohvat soli i liker.
Postupno, uz stalno miješanje, dodavati brašno.
Uliti mlijeko u par navrata i miješati dok ne dobijemo glatku smjesu sličnu kao za palačinke.
Umiješati zdrobljene kekse.
Smjesu preliti preko breskvi u kalupu.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 C i peći oko 35-40 minuta.
Posipati s kristal šećerom ili šećerom u prahu.
Ostaviti kolač da se malo "odmori" pa servirati mlako, ili dobro ohlađeno! 



Ovaj recept pripremila sam za igricu Pogodi sastojke (Blog.hr)





cookandplay

Primjedbe

  1. Mislim da ga s breskvama još nisam radila, ali ovo je odličan ljetni desert. Vjerujem da je super okusa i kad je hladan, ali kod nas se ne stigne ohladiti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :)) meni je bio bolji hladan, možda zbog ovih vrućina...

      Izbriši
  2. Divno! Probala sam clafoutis, sad moram i ovo probati ;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. :) Ako voliš clafoutis, i ovo će ti se sigurno svidjeti.

      Izbriši

Objavi komentar