30. lipnja 2012.

Flognarde s breskvama / Peach Flognarde





Kod mene opet voće, pravo ljetno - breskve!
 I to u francuskom kolaču čudnog imena, kao i većina francuskih riječi :)
Kolač Flognarde (ili Flaugnarde) vrlo je sličan nešto poznatijem Clafoutisu. Recepti se uglavnom puno ne razlikuju, osim što se Clafoutis većinom radi s trešnjama, a Flognarde s raznim drugim voćem, ovisno iz koje francuske pokrajine dolazi.




Inače je to kolač koji ne spada u tipične biskvite na kakve smo mi navikli,
više je kao neka vrsta deblje palačinke ili nešto izmedju pudinga i kolača, dok voće definitivno diže cijelu tu francusku priču :)
Moj dodatak ovom kolaču je francuski liker od naranči i petit-beure keksi. Razmišljla sam i o macaronsima, njih ću probati ubaciti idući put, moglo bi bit super!

recept
  • 4 - 5 breskvi
  • cimet 
  • komadić putra za kalup
  • 3 jaja
  • 100 gr šećera 
  • 1 žličica ekstrakta vanilije 
  • prstohvat soli
  • 2 žlice likera od naranči (Cointreau) ili ruma
  • 90 gr brašna
  • 2 zdrobljena keksa (petit-beurre ili macarons, ipak je to francuski kolač :)
  • 250 ml mlijeka

Breskve oguliti, prepoloviti i narezati na deblje šnite.
Okrugli (keramički) kalup promjera 28 cm namastiti komadićem putra, gore poslagati breskve i posipati ih cimetom.
Umutiti jaja sa šećerom, dodati ekstrakt vanilije, prstohvat soli i liker.
Postupno, uz stalno miješanje, dodavati brašno i zdrobljene kekse.
Na kraju uliti mlijeko i miješati dok ne dobijemo glatku smjesu sličnu kao za palačinke.
Preliti preko breskvi u kalupu.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 35-40 minuta.
Pečeni kolač posipati s kristal šećerom ili šećerom u prahu.
Ostaviti kolač da se malo "odmori", servirati mlačno ili ohlađeno. 


Opcije: umjesto breskvi možete dodati marelice.


Ovaj kolač pripremila sam za igricu Pogodi sastojke (Blog.hr)

cookandplay

4 komentara:

  1. Mislim da ga s breskvama još nisam radila, ali ovo je odličan ljetni desert. Vjerujem da je super okusa i kad je hladan, ali kod nas se ne stigne ohladiti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :)) meni je bio bolji hladan, možda zbog ovih vrućina...

      Izbriši
  2. Divno! Probala sam clafoutis, sad moram i ovo probati ;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. :) Ako voliš clafoutis, i ovo će ti se sigurno svidjeti.

      Izbriši