4. ožujka 2012.

Kruh naš svagdašnji


Vječna je čovjekova borba i potreba za kruhom. Za kruhom kao takvim, našom svakodnevnom hranom, te u prenesenom značenju za što boljim životom, višim standardom, duhovnim zadovoljstvom i srećom u krajnjoj liniji. A ne možemo biti potpuno sretni ako smo gladni. Gladni kruha, mira, ljubavi, ... bilo čega. I tako je to povezani krug.



Kukuruzni kruh 

  • 200 gr kukuruznog brašna
  • 200 ml kipuće vode
  • 500 gr pšeničnog brašna
  • 2 žličice soli 
  • 350 ml vode
  • 1 vrećica suhog kvasca 

200 gr kukuruznog brašna pofuriti s 200 ml kipuće vode, izmiješati kuhačom i ostaviti da se ohladi.
U ohlađeno dodati 500 gr pšeničnog brašna, sol, vodu i suhi kvasac.
Umijesiti tijesto i ostaviti poklopljeno da se diže 1,5-2 sata.
Kad se digne, samo preklopiti kao kovertu bez dodatnog miješenja, i ostaviti da se diže na pobrašnjenoj kuhinjskoj krpi u nekoj posudi koja će mu dati oblik pogače.
Zatim tijesto pomoću krpe oprezno prebaciti u zagrijanu okruglu posudu za kuhanje (rajnglu), tako da preklopljena strana tijesta bude prema gore.
Peći poklopljeno na 250 C pola sata, zatim otklopljeno još pola sata na 180-200 C (ovisno o pećnici).
Za sjajnu koricu, kruh nakon pečenja premažemo s malo putra.




prema receptu od Donate (forum.hr)



cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar