29. veljače 2012.

Banoffee Pie

 U znaku banana, karamela i trefa!


Jeste li za Banoffee? Ili možda za jednu partiju Belle? smokin
Ili za oboje? Birajte...


Ok, mogli bi jednu... Adut?... Tref!
Tko izgubi ima se pravo ljutiti. :D
Može li ova pita biti dobra utjeha?



Banoffee Pie 
                     je engleska pita s bananama, karamelom i šlagom, za moj ukus perfektna                                              kombinacija! Podloga se radi od prhkog tijesta ili zdrobljenih keksa, na koju se poslažu narezane banane, prelije karamelom i ukrasi šlagom.

Ja sam ovaj put napravila dvije varijante, mini banoffee u košaricama i moju novu kombinaciju na biskvitu od kave. Okus kave dao je ovom desertu još jednu finu dimenziju i odlično se uklopio u banoffee okuse.

Mini banoffee

za košarice
  •   160 gr brašna
  •   80 gr hladnog putra (narezati na listiće)
  •   1 ravna žlica šećera
  •   malo soli
  •   1 žumanjak 
  •   1 - 2 žlice hladne vode

Listiće putra utrljati u brašno, dodati ostale sastojke i brzo umijesiti prhko tijesto.
Zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižder na pola sata.
Tijesto zatim razvaljati, izrezati okrugle oblike koje složiti u namašteni i pobrašnjeni kalup za muffine. Tijesto malo izbockati vilicom.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 C, peći oko 15 min.
Košarice izvaditi iz kalupa nek se ohlade.


za karamel
  •   200 gr šećera
  •   30 gr putra
  •   prstohvat soli
  •   200 ml slatkog vrhnja
  •   1-2 žlice sojinog (ili drugog) mlijeka

Na laganoj vatri topiti šećer dok ne postane svijetlo smeđe boje. Tijekom tog postupka šećer ne miješamo!
U drugoj posudici ugrijati slatko vrhnje do vrućeg.
Kad se šećer lagano karamelizirao dodati putar i prstohvat soli te oprezno uliti vruće slatko vrhnje i nakon toga 1-2 žlice mlijeka.
Promiješati i kuhati na laganoj vatri još par minuta. 


za banoffee nadjev
  •  2 banane
  •  limunov sok
  •  pripremljeni karamel
  •  slatko vrhnje za šlag
  •  malo čokolade za ukras

Pečene košarice napuniti narezanim bananama prethodno poprskanim limunovim sokom.
Preko banana preliti karamel.

Kad se karamel u košaricama ohladi ukrasiti šlagom i ribanom čokoladom. 




Banoffee na biskvitu od kave

za biskvit od kave
  • 4 jaja
  • 60 gr šećera
  • 100 gr prezli namočiti u 1 dcl kave
  • 1 bourbon vanili šećer
  • 50 ml ulja
  • mrvica soli
  • 1 žlica brašna

Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati namočene prezle u kavi,
bourbon vanili šećer, ulje, sol i brašno.
Bjelanjke ulupati u čvrsti snijeg i na rahlo umiješati u smjesu.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 C 5 minuta, zatim smanjiti na
170 C i ispeći do kraja.

za banoffee nadjev
  • 3 banane
  • limunov sok
  • karamel prema gornjem receptu
  • slatko vrhnje za šlag
  • naribana čokolade za ukras

Banane narezati na kolutove i dobro poprskati limunovim sokom.
Pečeni biskvit u kalupu preliti pripremljenim karamelom.
Na karamel posložiti kolutove banana.
Kolač ohladiti i preko banana premazati šlag.
Ukrasiti naribanom čokoladom.






cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar