15. veljače 2012.

Torta od rogača s višnjevcem



Svatko od nas je sigurno u životu iskusio sasvim suprotne faze sviđanja ili poimanja okusa pojedine hrane. Vjerojatno imate neke svoje primjere jela ili pića koja ste odbijali dok ste bili klinci. Naravno i ja mogu navesti par takvih jela koja prije nisam htjela ni probati a danas ih obožavam! Čudno je to, ali s vremenom se naš okus i ukus mijenja i sigurno smo svi prošli neku od tih faza.



Naišavši u časopisu "Iće i piće" na recept za Hvarsku tortu, sjetih se kako sam do nedugo elegantno izbjegavala kolače s rogačem. Nije da nisam probala, ali okus rogača bio mi je nekako čudan, možda previše jak ili previše trpki... Sve do nedavno kad sam u jednu filu od rogača stavila poprilično ruma, te tako otkrila da mi je i rogač puno finiji :) Ne znam je li to bilo baš do ruma hehe, očito je ipak nastupila druga faza, faza sviđanja!



Vratimo se mi na recept za tortu... u originalnu navedeni prošek zamijenila sam domaćim višnjevcem. Dodala sam još med i grožđice. Aromatični višnjevac, med i grožđice perfektno su se sljubili s rogačem. Glazura od čokolade podiže sve na još jednu razinu punoće okusa i zaokružuje cijelu priču u savršeni sklad. Torta je snažnog aromatičnog okusa i prava delicija za sve ljubitelje rogača.


Torta od rogača s višnjevcem

biskvit
  •  5 jaja
  •  120 gr šećera
  •  1 žlica meda
  •  1,5 dcl domaćeg višnjevca (cherry brandy)
  •  200 gr mljevenog rogača
  •  50 gr prezli
  •  cca 1 šaka grožđica
Grožđice oprati i namočiti u malo vode i višnjevca.
Prezle preliti s 1,5 dcl višnjevca i promiješati.
Pjenasto umiksati žumanjke sa šećerom i medom.
Rogač, ocijedjene grožđice i namočene prezle umiješati u izmiksane žumanjke.
Na kraju kuhačom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu staviti u namazan i pobrašnjen okrugli kalup za torte.
Peći u zagrijanoj pećnici na 170-175 C oko pola sata.
Preliti glazurom od čokolade.

glazura
  • 100 gr tamne čokolade
  • 3 žlice vode
  • 1 žlica šećera
  • 60 gr putra
Otopiti nad parom na laganoj vatri čokoladu s vodom i šećerom. Kad se otopilo umiješati putar. Preliti preko torte i ohladiti.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drugu verziju ove moje torte, kremastu i još čokoladniju, pogledajte ovdje > Čokoladna torta od rogača i višnjevca








cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar