Pitta coi pomodori



Premda ova pita na prvi pogled podsjeća na pizzu, ipak se pomalo razlikuju. 
Tijesto se radi u obliku vijenca, slično Kalabrijskoj piti odnosno kruhu. 
Nadjev je od jednostavnih ali kvalitetnih sastojaka...prefino, jedna posebna priča.
Da ne duljim, sve ćete najbolje vidjeti u receptu i kad ju probate:)  


tijesto
  •  250 gr brašna
  •  1/2 vrećice suhe germe
  •  1/2 žličice šećera
  •  malo soli 
  •  2 žlice maslinovog ulja
  •  oko 150 ml tople vode
Pomiješati brašno, suhu germu, šećer i sol.
Dodati ulje i pomalo vode te lagano umijesiti glatko tijesto.
Pokriti i ostaviti na toplom mjestu nek se diže oko 30-45 min.
Tijesto zatim premijesiti i oblikovati valjak kojeg prebaciti na namašteni plitki lim za pečenje. 
Krajeve valjka spojiti u oblik vijenca, zatim rukama razvući u tanki sloj.
Zapeći kratko (oko 8-10 min) u pećnici zagrijanoj na 200 C.
Izvaditi tijesto iz pećnice i gore rasporediti prethodno pripremljeni nadjev.

nadjev
  •  3 oguljena paradajza 
  •  1/2 luka, sitno narezanog
  •  maslinovo ulje
  •  malo soli
  •  1 žličica meda
  •  oko 100 gr kozjeg sira
  •  masline 
  •  malo papra i origana
Na maslinovom ulju popržiti luk, dodati paradajz na kockice, sol i med, te sve kratko prodinstati.
Taj nadjev rasporediti na prethodno zapečeno tijesto.
Po vrhu poredati šnitice kozjeg sira i narezane masline.

Ponovo staviti u pećnicu i peći dok se sir ne otopi.
Na kraju posipati malo papra i origana ili svježeg bosiljka.







cookandplay

Primjedbe