15. veljače 2012.

Riblja salata Mimoza




Ovu zanimljivu slojevitu riblju salaticu možemo poslužiti kao hladno predjelo, a nekome će možda pasati i kao ljetni ručak ili večera. Zgodna je i za neki party, pogotovo jer se poslužuje hladna.
Salatica je vrlo ukusna, dekorativna i kao što joj samo ime kaže nježna kao mimoza. :)



recept
  •   1 manja šalica riže
  •   3 mrkve
  •   5 tvrdo kuhanih jaja
  •   fileti ribe iz konzerve (tuna ili skuša)
  •   2-3 mlada luka
  •   sol 
  •   malo papra
  •   majoneza

Rižu isperemo i skuhamo u slanoj vodi kojoj smo dodali žlicu ulja.
U isto vrijeme ali posebno skuhamo mrkvu.
Takodjer skuhamo jaja, u tvrdo.
Kad je sve skuhano, ohladimo.
Jaja ogulimo i pažljivo odvojimo bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke i žumanjke ćemo naribati direktno kod slaganja slojeva salate u kalup.
Filete ribe ocijedimo iz ulja i natrgamo na komadiće.
Mladi luk narežemo na sitno.
Kad smo sve pripremili, slijedi slaganje slojeva u neki manji kalup ili staklenu zdjelu.


Redoslijed slaganja slojeva u kalup:
  1.    kuhana riža 
  2.    tanki sloj majoneze
  3.    fileti ribe natrgani na komadiće 
  4.    narezani mladi luk, malo popapriti
  5.    naribani bjelanjak, malo posoliti
  6.    naribana mrkva (nakon što smo nanijeli mrkvu, lagano sve rukama pritisnemo)
  7.    tanki sloj majoneze
  8.    naribani žumanjak
Složenu salatu ohladimo u frižideru na nekoliko sati.

Umjesto riže može se staviti krumpir koji se skuha, ohladi i nariba. Za ovaj recept treba 3 srednja krumpira.



Ovu salaticu radila sam za forumsko natjecanje.


cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar