13. veljače 2012.

Slatko-ljuta svinjetina s narančom



Ovo jelo, motivirano kineskom kuhinjom, jedno mi je od dražih, naročito zbog slatkasto-ljute kombinacije okusa. Ukusno marinirano meso i zdravo povrće iz woka, sve to obogaćeno finim začinima, medom i narančinim sokom, kombinacija je koja će, sigurna sam, malo koga ostaviti ravnodušnim.




recept
  •  400 gr svinjetine izrezane na kockice   
  •  marinada za meso: 
                - 1 žlica soli 
                - 1/2 male šalice rižinog vina ili sherry-a 
                - 1 mladi luk fino narezani 
                - 1/2 manjeg đumbira izrezanog na tanke prutiće
  •  1 veća mrkva izrezana na prutiće
  •  1 crvena paprika babura izrezana na prutiće
  •  1/2 svježeg zelenog feferona, narezanog na tanke prutiće
  •  1/2 žlice meda
  •  malo chilli začina 
  •  papar
  •  sok od 1 naranče
  •  1 žlica sezamovog ulja
 +
  •  riža za prilog
  •  ulje za prženje

Meso prvo mariniramo u rižinom vinu ili sherry-u, mladom luku, đumbiru i soli.
Ostavimo meso u marinadi oko pola sata u frižideru.
Dok se meso marinira stavimo kuhati rižu u slanu vodu, izrežemo povrće te iscijedimo sok od naranče.
U wok stavimo malo ulja i pržimo narezanu mrkvu, papriku, feferon i malo mladog luka.
Pržimo oko 3 minute, potom povrće izvadimo na stranu.
Izvadimo meso iz marinade, dodamo još malo ulja u wok i stavimo pržiti samo meso.
Pržimo oko 5 minuta, stalno miješajući.
Zatim iz woka izlijemo višak ulja, ako ga bude.
Vratimo povrće u wok, dodamo med, začine i sok od naranče te kuhamo dok se sve fino ne poveže. 
Povrće treba biti kuhano, ali ne pre mekano.
Dodamo 1 žlicu sezamovog ulja, po ukusu dosolimo i dopaprimo.
Na tanjur serviramo kuhanu rižu, preko nje meso, povrće i umak iz woka.






cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar