13. veljače 2012.

Musaka od mesa i kiselog zelja




Kiselo zelje prava je zimska hrana, grije i snaži naše tijelo, i daje nam toliko potreban vitamin C u ove hladne dane. Evo onda jedan pravi zimski recept za fino, vrlo snažno i izdašno jelo, taman ta zagrijavanje i bildanje :))


recept
  •  600 gr mljevene svinjetine
  •  1 kg kiselog zelja (vrlo tanko narezano)
  •  1 kg krumpira
  •  ulje ili mast
  •  2 manja luka (1 za meso, 1 za zelje)
  •  sol
  •  papar
  •  malo muškatnog oraščića
  •  1 list lovora
  •  malo bijelog vina
  •  češnjak  
  •  2 jaja + 2 dl kiselog vrhnja za preljev

meso
Na ulju ili masti propržimo jedan manji sitno narezani luk. Kad luk požuti dodamo mljeveno meso, prodinstamo miješajući, začinimo solju, paprom, muškatnim oraščićem, podlijemo s malo bijelog vina te dinstamo još kratko vrijeme na laganoj vatri dok tekućina ne ispari.

zelje
U drugoj posudi na malo masti popržimo sitno narezani luk te dodamo dobro ocijedjeno tanko narezano kiselo zelje u koje smo ubacili list lovora.
Zelje miješamo dok se lagano ne karamelizira, pazeći da ne zagori.
Pred kraj dodamo sitno narezani češnjak, papar i malo soli.
Prije nego krenemo slagati musaku izvadimo lovor iz zelja!

krumpiri
Krumpire operemo, ogulimo, narežemo na što tanje ploškice i posolimo.

slaganje musake
U namašteni kalup slažemo red krumpira, red mesa, red zelja, i tako dok ne potrošimo sve sastojke, na vrhu treba biti sloj krumpira.
Musaku poprskamo uljem te stavimo u pećnicu i pečemo oko 30-40 minuta, tj.dok krumpir ne omekša.
Pred kraj pečenja izmješamo jaja, vrhnje i mrvicu soli te prelijemo preko musake i sve zapečemo.
Pečenu musaku izrežemo na kocke i serviramo toplo.


Dobar tek!




cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar