15. veljače 2012.

Paprike punjene krumpirom / Potato-stuffed Peppers


Paprike punjene krumpirom odlično su samostalno jelo. One također mogu biti izvrstan prilog uz pečenje ili neku drugu kombinaciju po želji. 
Puniti se mogu samo krumpirom ili s dodatkom još nekog drugog povrća. 
U ovom postu pišem dva recepta; paprike punjene samo krumpirom, te s krumpirom i tikvicama.

Paprike punjene krumpirom

  • 10 manjih paprika
  • 1 luk 
  • 6 oguljenih i naribanih krumpira 
  • maslinovo ulje 
  • malo peršinovog lista
  • začini (sol, papar)

Paprike operemo. Odrežemo ih pri vrhu i te dijelove sačuvamo za kasnije kao kapice.
Zatim očistimo i operemo unutrašnjost paprika. 
U tavi na ulju staklasto popržimo luk, dodamo naribani krumpir i kratko pržimo na laganoj vatri uz stalno miješanje kako se krumpir ne bi primio za dno tave. Pržimo nekoliko minuta. 
Polupržene krumpire začinimo solju, paprom, dodamo malo peršina i sve promiješamo. 
Tom smjesom napunimo paprike, pokrijemo ih njihovim kapicama, složimo u nauljenu vatrostalnu posudu, još malo pokapamo maslinovim uljem i poklopimo posudu. 
Pečemo u pećnici na 220 C oko 30 minuta. Otklopimo i zapečemo još oko 10-tak min. 






Paprike punjene krumpirom i tikvicama

  • 5 većih paprika babura
  • 1 luk, sitno narezan
  • maslinovo ulje
  • 4 - 5 krumpira
  • 1 tikvica
  • začini (sol, papar)
  • sir (gauda i sl.) *

Paprike operemo, prerežemo na polovice i očistimo od sjemenki.
Tikvicu ogulimo, prerežemo po dužini, izdubimo dio sa sjemenkama, zatim ju naribamo.
Krumpire ogulimo i naribamo, te ih popržimo na ulju i sitno narezanom luku, kratko na laganoj vatri uz stalno miješanje kako se krumpir ne bi primio za dno tave.
Pržimo nekoliko minuta, maknemo s vatre i umiješamo ocijeđenu tikvicu i začine.  
Ovom smjesom napunimo polovice paprika, složimo ih u nauljenu vatrostalnu posudu, pokapamo maslinovim uljem i pokrijemo poklopcem.
Pečemo u pećnici na 220 C oko 30 minuta, zatim otklopimo i pečemo još 10-tak minuta.
Pred kraj paprike posipamo naribanim sirom.
Čim se sir otopi izvadimo paprike iz pećnice i serviramo odmah dok su tople.



* Za bezglutensku prehranu izostavite sir.





cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar