13. veljače 2012.

Palenta "mille feuille" s kozicama


Obične (uvjetno rečeno) žgance i kozice možemo pretvoriti u malo extravagantniji oblik 
i tako svoju familiju ili goste ugodno iznenaditi.
A da ne bi bilo samo oku ugodno, evo kako uz malo truda i puno ljubavi ugoditi i nepcu :)


Palenta "mille feuille" s kozicama

1. palenta

Skuhamo palentu, odmah ju prebacimo u kalup (protvan za kolače) i ostavimo nek se hladi na sobnoj temperaturi. Zatim palentu čašom izrežemo na kolutove.

2. kozice u gustom umaku od paradajza

Na maslinovom ulju i sitno sjeckanom luku prodinstamo 1 veliki paradajz oguljen i izrezan na kockice. Nakon toga dodamo kozice, malo bijelog vina, i sve još kratko vrijeme dinstamo na laganoj vatri dok se tekućina ne reducira (trebamo dobiti gusti umak).
Na kraju dodamo začine - bosiljak, sol, bijeli i crni papar.

3. bešamel umak sa češnjakom i parmezanom

Na 5 dkg putra na laganoj vatri kratko popržimo 2 žlice brašna, kao da radimo zapršku s tim da brašno ne smije posmeđiti. Svijetlu zapršku zalijemo sa 4 dcl kipućeg mlijeka i promiješamo pjenjačom. Dodamo iscijedjeni češnjak i na laganoj vatri kuhamo miješajući dok ne dobijemo srednje gustu glatku smjesu.
Maknemo s vatre, posolimo, dodamo malo bijelog papra, na vrh noža muškatnog oraščića, malo ribanog parmezana, sve promiješamo i umak je gotov.   

4. slaganje tortica

Na kolut palente stavimo dio toplog umaka od paradajza i kozica, pokrijemo kolutom palente, pa opet umak i na vrhu palenta.
Tako složene tortice serviramo po želji na narezanim kolutovima svježeg povrća (svježi krastavci ili tikvice).
Umak od češnjaka stavimo posebno u zdjelicu sa strane.




Ovaj recept pripremila sam za forumsko natjecanje.



cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar