Palenta "mille feuille" s kozicama



Obične (uvjetno rečeno) žgance i kozice možemo pretvoriti u malo extravagantniji oblik 
i tako svoju familiju ili goste ugodno iznenaditi.
A da ne bi bilo samo oku ugodno, evo kako uz malo truda i puno ljubavi ugoditi i nepcu :)


Palenta "mille feuille" s kozicama

1. palenta
Skuhamo palentu, odmah ju prebacimo u kalup (protvan za kolače) i ostavimo nek se hladi na sobnoj temperaturi. Zatim čašom izrežemo na kolutove.

2. bešamel umak sa češnjakom i parmezanom
Na 5 dkg putra na laganoj vatri kratko popržimo 2 žlice brašna, kao da radimo zapršku s tim da brašno ne smije posmeđiti! Svijetlu zapršku zalijemo sa 4 dcl kipućeg mlijeka i promiješamo pjenjačom. Dodamo iscijedjeni češnjak i na laganoj vatri kuhamo miješajući dok ne dobijemo srednje gustu glatku smjesu.
Maknemo s vatre, posolimo, dodamo malo bijelog papra, na vrh noža muškatnog oraščića, malo ribanog parmezana, sve promiješamo i umak je gotov.

3. kozice u gustom umaku od paradajza
Na maslinovom ulju poprzimo sitno sjeckani luk, dodamo 1 veliki paradajz oguljen i izrezan na kockice i pržimo miješajući. Nakon toga dodamo kozice, vrlo malo bijelog vina, i sve još kratko vrijeme dinstamo na laganoj vatri dok se tekućina ne reducira (trebamo dobiti gusti umak).
Pred kraj dodamo začine - bosiljak, sol, bijeli i crni papar.

4. slaganje tortica
Na kolut palente stavimo dio toplog umaka od paradajza s kozicama, pokrijemo kolutom palente, pa opet umak s kozicama i na vrh kolut palente.
Ukrasimo s malo bešamel umaka i povrćem.
Tortice po želji složimo na narezanim kolutovima svježeg povrća (svježi krastavci ili tikvice).
Umak od češnjaka stavimo posebno u zdjelicu sa strane.




Ovaj recept pripremila sam za forumsko natjecanje.



cookandplay

Primjedbe