Marcipan


Zanimljivo je ime ovog kolača s obzirom da u njemu nema ni trunke marcipana!
Nekad je taj recept bio vrlo popularan. Često samo preletim preko njega u staroj tekici i krenem na nešto novo...  No, sad sam rekla - idemo van iz starog ormara, nepravedno zapostavljeni kolačiću! Oživimo sjećanja na ovaj slatki i sočni okus oraha i čokolade!

 
mjera je mala šalica za kavu (45 ml)
biskvit
  • 3 jaja
  • 5 malih šalica za kavu šećera
  • 3 male šalica za kavu ulja
  • 4 male šalice za kavu mlijeka
  • 3 male šalice za kavu mljevenih oraha
  • 5 malih šalica za kavu brašna (pola oštro, pola glatko)
  • 1/2 pecilnog praška
Umutiti jaja sa šećerom, zatim dodati ulje, mlijeko, orahe i na kraju brašno s praškom za pecivo.
Sve dobro izmiješati i izliti u namašteni i pobrašnjeni kalup.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180-190 C.
Peče se oko 35 minuta (provjeriti čačkalicom).

glazura
  • 16 žlica šećera u prahu*
  •  6 žlice vode
  • 100 gr čokolade
  • 100 gr maslaca
  • malo ruma
  • 5 malih šalica za kavu mljevenih oraha 
Šećer prokuhati u vodi, zatim dodati razlomljenu čokoladu i maslac. Kad se to otopi dodati malo ruma i mljevene orahe i miješati dok ne prokuha.
Vruće preliti preko toplog biskvita i pustiti da se ohladi.
Ohlađeni kolač rezati na kocke.

* šećer u glazuri može se smanjiti, ali najviše do pola.








cookandplay

Primjedbe