17. veljače 2012.

Marcipan



Zanimljivo je ime ovog kolača s obzirom da u njemu nema ni trunke marcipana!
Jedno vrijeme taj je recept bio vrlo popularan. Često preletim preko njega u tekici, prisjetim se poznatog okusa, a onda opet krenem raditi nešto novo... No sad sam rekla - idemo van iz starog ormara, nepravedno zapostavljeni kolačiću! Oživimo sjećanja na ovaj slatki i sočni okus oraha i čokolade!

recept 
(mjera je mala šalica za kavu od 100 ml)

biskvit
  • 3 jaja
  • 5 šalica za kavu šećera
  • 3 šalice za kavu ulja
  • 4 šalice za kavu mlijeka
  • 2 šalice za kavu mljevenih oraha
  • 6 šalica za kavu brašna (pola oštro, pola glatko)
  • 1/2 pecilnog praška

Umutiti jaja sa šećerom, zatim dodati ulje, mlijeko, orahe i na kraju brašno s praškom za pecivo.
Sve dobro izmiješati i izliti u namašten i pobrašnjen kalup.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180-190 C. Peče se oko 35 minuta (provjeriti čačkalicom).

glazura
  • 10 žlica šećera (može i 5)
  • 4 žlice vode
  • 100 gr čokolade
  • 100 gr maslaca
  • 3 šalice za kavu mljevenih oraha 
  • malo ruma

Šećer prokuhati u vodi dok se ne otopi, maknuti s vatre i dodati čokoladu i maslac. Ako je potrebno staviti opet na laganu vatru da se čokolada i maslac otope, ali ne smije zakipjeti.
Kad se sve rastopi umiješati mljevene orahe i malo ruma.
Glazuru premazati preko toplog biskvita i pustiti da se ohladi.
Kad se kolač ohladi rezati na kocke. 





cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar