17. veljače 2012.

Marcipan


Zanimljivo je ime ovog kolača s obzirom da u njemu nema ni trunke marcipana!
Jedno vrijeme taj je recept bio vrlo popularan. Često preletim preko njega u tekici, prisjetim se poznatog okusa, a onda opet krenem raditi nešto novo... No sad sam rekla - idemo van iz starog ormara, nepravedno zapostavljeni kolačiću! Oživimo sjećanja na ovaj slatki i sočni okus oraha i čokolade!

recept 
(mjera je mala šalica za kavu od 50 ml)
biskvit
  • 3 jaja
  • 5 šalica za kavu šećera
  • 3 šalica za kavu ulja
  • 4 šalice za kavu mlijeka
  • 2 šalice za kavu mljevenih oraha
  • 6 šalica za kavu brašna (pola oštro, pola glatko)
  • 1/2 pecilnog praška
Umutiti jaja sa šećerom, zatim dodati ulje, mlijeko, orahe i na kraju brašno s praškom za pecivo.
Sve dobro izmiješati i izliti u namašten i pobrašnjen kalup.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180-190 C. Peče se oko 35 minuta (provjeriti čačkalicom).

glazura
  • 16 žlica šećera u prahu
  •  6 žlice vode
  • 100 gr čokolade
  • 100 gr maslaca
  • malo ruma
  • 5 šalica za kavu mljevenih oraha 
Šećer prokuhati u vodi, zatim dodati razlomljenu čokoladu i maslac. Kad se to otopi dodati malo ruma i mljevene orahe i miješati dok ne prokuha.
Vruće preliti preko toplog biskvita i pustiti da se ohladi.
Ohlađeni kolač rezati na kocke.





cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar