Krafne iz pećnice / Oven-baked Doughnuts



Kao velika obožavateljica krafni moram priznati bila sam malo skeptična na prvi glas o krafnama koje se peku u pećnici. U isto vrijeme to mi je bio izazov. Kad sam ih prvi put probala nisam bila nešto previše oduševljena. Možda je bilo do recepta ili sam ja imala pre velika očekivanja, ali to sad više nije važno, Nisam odustala, ponovo su me zagolicale i zadala sam si zadatak napraviti recept dok ne budem zadovoljna. I evo rezultata, meni jako fine krafne iz pećnice!
Naravno, ne možemo očekivati da budu iste kao one prave pržene u ulju, slično kao ni šnicli koji se "pohaju" u pećnici, ali su vrlo dobra zamjena, pogotovo za one kojima smeta masnoća ili prženje u ulju.


recept
  •  400 gr brašna 
  •  7 gr suhe germe (1 vrećica)
  •  3 žlice šećera
  •  1 vanili šećer
  •  2 prstohvata soli
  •  limunova korica
  •  2 žumanjka
  •  5 žlica ulja ili otopljenog putra
  •  2 čepa ruma
  •  oko 180 ml mlakog mlijeka 
  •  malo otopljenog putra za premazivanje i štaub šećer za posipanje

U veću zdjelu istresti brašno, umiješati suhu germu, oba šećera, malo soli i limunovu koricu.
Dodati lagano umućene žumanjke, ulje i rum, te na kraju postepeno ulijevati mlako mlijeko povezivajući sastojke.
Dobro izlupati kuhačom dok ne dobijemo mekano glatko tijesto koje se odvaja od zdjele.
Pokriti i ostaviti neka se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.

Kad se tijesto diglo lagano ga razvaljati na debljinu oko 2-3 cm i čašom izrezati krugove.
Staviti krafne na pleh prekriven papirom za pečenje, pokriti ih krpom i ostaviti na toplom mjestu da se dižu još oko 20-30 minuta.
Nakon toga ih premazati otopljenim putrom i peći na temp.180 C dok ne poprime boju (oko 20 minuta, ovisno o pećnici).
Ostaviti krafne vani nek se malo odmore, i još tople posipati štaub šećerom.
Prije posipavanja šećerom možemo ih pomoću šprice puniti pekmezom, čokoladom, nutelom...






cookandplay

Primjedbe