14. veljače 2012.

Komiška pogača



Jednom sam kod prijateljice probala Komišku pogaču, a sad rekoh ajde da se i ja okušam u spremanju tog našeg poznatog specijaliteta. Osim Komiške postoji i Viška pogača, razlika među njima je u paradajzu (Komiška ga ima, Viška nema). Otočani će to najbolje znati, jer ove su pogače starinska jela naših otoka Visa i Komiže i danas se smatraju specijalitetima hrvatske tradicionalne kuhinje.


tijesto
  •  600 gr brašna
  •  1 vrećica suhe germe  (ili 1/2 kockice friške)
  •  1 žličica šećera
  •  1 žličica soli
  •  3 žlice maslinovog ulja
  •  mlaka voda (oko 300-350 ml)

U zdjeli pomiješati brašno, suhu germu, šećer i sol.
Uliti maslinovo ulje i s mlakom vodom umijesiti tijesto kao za kruh. 
Pokriti krpom i ostaviti neka se diže na toplom mjestu oko 45 min.
Zatim tijesto dobro premijesiti, podijeliti na dva dijela (jedan malo veći) i ostaviti pokriveno na toplom mjestu još oko 30 min.

fila
  •  500 gr svježeg paradajza ili 1 manja konzerva pelata 
  •  2 veće glavice luka
  •  maslinovo ulje 
  •  malo suhog origana 
  •  papar
  •  10-tak crnih maslina (može i bez)
  •  malo svježeg bosiljka ili peršina, sitno nasjeckati 
  •  oko 15 fileta slanih srdela ili inćuna

Svježi paradajz oguliti i narezati na manje komade (pelate samo zgnječiti vilicom). 
Luk narezati na tanke listiće. 
Na oko 3 žlice maslinovog ulja prvo lagano popržiti luk, zatim dodati paradajz, malo papra i suhog origana i pirjati na laganoj vatri dok ne ispari tekućina (oko 10-15 min).
Maknuti s vatre i umiješati narezane masline i bosiljak ili peršin. 

Veću polovicu tijesta razvaljati na oko 1 cm debljine. 
Okruglu posudu za pečenje (promjer 28-30 cm) namastiti maslinovim uljem. 
Tijesto prebaciti u posudu tako da obloži i stranice.
Po tijestu rasporediti filu na koju mjestimično poslagati filete slanih srdela (ili inćuna) narezanih na manje komade.
Razvaljati drugi dio tijesta i njime pokriti filu, spojiti krajeve tijesta. 
Površinu mjestimično probosti vilicom i premazati maslinovim uljem.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 30-40 min (ovisno o debljini tijesta i pećnici).
Pečenu pogaču odmah pokriti čistom krpom i nakon 15 minuta možemo poslužiti.





cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar