Komiška pogača


Danas donosim recept za jednu finu morsku pogača, kao što joj samo ime kaže porijeklom iz mjesta Komiže na otoku Visu. 
Osim Komiške postoji i Viška pogača, razlika među njima je u paradajzu (Komiška ga ima, Viška nema). Otočani će to najbolje znati, jer ove su pogače starinska jela našeg otoka Visa a danas se smatraju specijalitetima hrvatske tradicionalne kuhinje.


tijesto

  •  600 gr brašna
  •  1 vrećica suhe germe  (ili 1/2 kockice friške)
  •  1 žličica šećera
  •  1 žličica soli
  •  3 žlice maslinovog ulja
  •  mlaka voda (oko 300-350 ml)
U zdjeli pomiješati brašno, suhu germu, šećer i sol.
Uliti maslinovo ulje i postepeno dodavajući mlaku vodu umijesiti tijesto kao za kruh. 
Pokriti krpom i ostaviti neka se diže na toplom mjestu oko 40 min.
Zatim tijesto dobro premijesiti, podijeliti na dva dijela (jedan malo veći) i ostaviti pokriveno na toplom mjestu još oko 20 min.
nadjev
  •  500 gr svježeg paradajza ili 1 manja konzerva pelata 
  •  2 glavice luka
  •  maslinovo ulje
  •  malo papra
  •  prstohvat suhog origana 
  •  nekoliko kapara (nije obavezno ali je finije)
  •  malo svježeg peršina, sitno nasjeckati 
  •  oko 10 fileta slanih srdela (ili inćuna)
Svježi paradajz oguliti i narezati na manje komade (pelate samo lagano zgnječiti vilicom). 
Luk narezati na tanke listiće. 
Na oko 3 žlice maslinovog ulja popržiti luk, zatim dodati paradajz, malo papra i suhog origana i pirjati na laganoj vatri dok ne ispari tekućina, odnosno dok ne dobijemo malo gušći umak.
Maknuti s vatre i umiješati kapare. 

Okruglu posudu za pečenje (promjer oko 28-30 cm) namastiti maslinovim uljem. 
Razvaljati veću polovicu tijesta i prebaciti u posudu tako da obloži i stranice.
Po tijestu rasporediti umak na koji mjestimično poslagati filete slanih srdela (ili inćuna) narezanih na manje komade. Sve posipati s malo svježeg peršina.
Razvaljati drugi dio tijesta i njime pokriti nadjev, spojiti krajeve tijesta. 
Površinu mjestimično ispikati vilicom i premazati maslinovim uljem.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 C oko 40 min.
Pečenu pogaču odmah pokriti čistom krpom, te nakon 15 minuta možemo poslužiti. 


Opcije: Ova pogača može se peći i u četvrtastom plitkom plehu. 




cookandplay

Primjedbe