14. veljače 2012.

Komiška pogača





Jednom sam kod prijateljice probala Komišku pogaču, a sad rekoh ajde da se i ja okušam u spremanju tog našeg poznatog specijaliteta. Osim Komiške postoji i Viška pogača, razlika među njima je samo u paradajzu (Komiška ga ima, Viška nema). Otočani će to najbolje znati, jer ove su pogače starinska jela naših otoka Visa i Komiže a danas se smatraju specijalitetima hrvatske tradicionalne kuhinje.

Komiška pogača

tijesto
  •  600 gr brašna
  •  1 vrećica suhe germe  (ili 1/2 kockice friške)
  •  1 žličica šećera
  •  1 žličica soli
  •  3 žlice maslinovog ulja
  •  mlaka voda (oko 350 ml)

U zdjeli pomiješati brašno, suhu germu, šećer i sol.
Uliti maslinovo ulje i s mlakom vodom umijesiti tijesto kao za kruh. 
Pokriti krpom i ostaviti neka se diže na toplom mjestu oko 45 min.
Zatim tijesto dobro premijesiti, podijeliti na dva dijela (jedan malo veći) i ostaviti pokriveno na toplom mjestu još oko 30 min.

fila
  •  2 glavice luka
  •  500 gr svježeg paradajza ili 1 manja konzerva pelata
  •  oko 80 ml maslinovog ulja (dio za dinstanje, dio za premazivanje)
  •  nekoliko crnih maslina (otkoštiti i narezati) 
  •  malo suhog origana 
  •  papar
  •  po želji malo svježeg bosiljka ili peršina, sitno nasjeckati 
  •  oko 8 - 10 fileta slanih srdela očišćenih od kosti (ili inćuna)

Luk narezati na listiće. 
Paradajze oguliti i narezati na manje komade (pelate samo zgnječiti vilicom). 
Na oko 3 žlice maslinovog ulja prvo popržiti luk, zatim dodati paradajz i sve kratko prodinstati.
Maknuti s vatre i umiješati narezane masline, malo origana, papar i malo bosiljka ili peršina, 

Veću polovicu tijesta razvaljati i prebaciti u nauljenu (maslinovim uljem) veću okruglu posudu za pečenje (promjer cca 30 cm), tako da tijesto obloži i stranice posude.
Po tijestu rasporediti filu na koju mjestimično poslagati očišćene filete slanih srdela (ili inćuna) narezanih na manje komade.
Razvaljati drugi dio tijesta, njime pokriti filu, spojiti krajeve tijesta, površinu mjestimično probosti vilicom i premazati maslinovim uljem.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 35-45 min (ovisno o debljini tijesta i pećnici).
Pečenu pogaču odmah pokriti čistom krpom i nakon 15 minuta možemo poslužiti.





cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar