6. svibnja 2012.

Dvobojna juha od koprive i mrkve s bademima



Ova dekorativna juha, osim što je fina, vrlo je izdašna i 
puna vitamina od koprive i mrkve.  
Dodatno sam ju oplemenila s bademima koji su pridonijeli hranjivosti i dali joj savršenu punoću okusa! 

recept
    
za serviranje
  • oko 15 badema 
Bademe blanširamo, oljuštimo i prepolovimo.

za juhu od koprive 
  • oko 150 gr mladih listova koprive 
  • 1 krumpir 
  • 2 češnja češnjaka 
  • maslinovo ulje 
  • oko 3 žlice mlijeka 
  • sol 
  • papar 
  • voda

Prvo ruke zaštitimo plastičnim ili gumenim rukavicama.
Zatim koprivu dobro operemo. Nakon toga ju pofurimo vrućom vodom i ocijedimo.
U posudu s malo posoljene hladne vode stavimo kuhati oguljeni krumpir narezan na kockice.
Kad voda s krumpirom zakipi ubacimo blanširanu koprivu.
Kuhamo zajedno dok se krumpir ne skuha.
Pred kraj dodamo sitno narezani češnjak i malo maslinovog ulja. 
Izmiksamo sve u blenderu.
Dodamo mlijeko, malo papra i ako je potrebno soli, te još jednom prokuhamo.

za juhu od mrkve

  • 2-3 mrkve (naribati) 
  • 1/2 glavice luka 
  • maslinovo ulje 
  • sol 
  • papar 
  • voda

U posudi na malo maslinovog ulja blago popržimo sitno narezani luk.
Dodamo naribanu mrkvicu te kratko dinstamo miješajući.
Podlijemo vodom i kuhamo dok mrkva ne omekani. Kod dodavanja vode pazimo da ne pretjeramo, rađe na početku manje a kasnije do željene gustoće. 

Začinimo sa soli i paprom. 
Izmiksamo u blenderu.

Obje juhe lijevamo istovremeno u tanjur tako da dobijemo dvije boje na tanjuru. 
Na sredinu stavimo nekoliko polovica oljuštenih badema. 
Ostale bademe serviramo u zdjelici sa strane.



Ovu juhu pripremila sam za "Pogodi sastojke", igricu koju je za Blog.hr osmislila moja malenkost :)



cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar