13. veljače 2012.

Cheesecake s limunom i makom



Obožavam mak, u svašta bi ga trpala, tako sam ga ubacila i u čizkejk :)

recept

smjesa od keksa
  •  220 gr integralnih petit beurre keksa
  •  80 gr otopljenog putra
  •  2 žlice meda

Kekse sameljemo ili zdrobimo, pomiješamo s otopljenim putrom i medom.
Smjesu prstima natiskamo u okrugli kalup (20-22 cm) i kratko zapečemo (5 min) na 180 stupnjeva C.

smjesa od maka
  •  120 gr maka, mljevenog
  •  50 gr šećera
  •  oko 180 ml kipućeg mlijeka
  •  1 žlica meda
  •  malo ruma
  •  korica od 1/2 limuna

Pomiješamo mak i šećer, prelijemo kipućim mlijekom i promiješamo.
Dodamo med, rum i koricu limuna.
Premažemo po polupečenom sloju keksa i opet kratko zapečemo (oko 5-7 min).

krema od sira
  •  400 gr svježeg sira
  •  120 gr šećera u prahu
  •  2 vanili šećera
  •  korica od 1/2 limuna 
  •  1 žlica soka od limuna
  •  2 veća ili 3 manja jaja
  •  200 ml slatkog vrhnja

Ocijeđeni svježi sir pomiješamo sa šećerom i vanili šećerom, dodamo koricu limuna i žlicu soka,
zatim postupno dodajemo jaja i miksamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.
Slatko vrhnje istučemo u šlag i lagano ga umiješamo u smjesu.
Dobivenu kremu premažemo po prohladjenoj podlozi i sve skupa pečemo još oko 30-35 minuta, na 170 C.
Kad je kolač pečen ostavimo ga još oko 20 min u isključenoj i odškrinutoj pećnici.
Prije serviranja dobro ohladimo u frižideru.

I uživamo! :)






cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar