Cheesecake s limunom i makom




Mak obožavam, u svašta bi ga miješala, pa sam ga tako ukomponirala i u ovaj čizkejk. 
Ispalo je jako fino, i ne samo zbog mog obožavanja maka:)

smjesa od keksa
  •  200 gr integralnih petit beurre keksa
  •  80 gr otopljenog putra
  •  2 žlice meda
Kekse samljeti ili zdrobiti, pomiješati s otopljenim putrom i medom.
Smjesu natiskati u manji okrugli kalup (20 cm) koji ima odvojivo dno.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 190 C i kratko zepeći, oko 5-7 min.
Prohladiti.

smjesa od maka
  •  120 gr maka, mljevenog
  •  50 gr šećera
  •  kipuće mlijeko (oko 100 ml)
  •  1 žlica meda
  •  malo ruma
  •  korica od 1/2 limuna
Pomiješati mak i šećer. Preliti kipućim mlijekom tako da dobijemo gustu smjesu (uliti prvo manje mlijeka, vidjeti gustoću pa ako je potrebno dodati još malo).
Umiješati med, rum i koricu 1/2 limuna.
Premazati po sloju keksa i sve opet kratko zapeći (oko 5-7 min) na 180 C.
Izvaditi iz pećnice i prohladiti.

krema od sira
  •  400 gr svježeg sira
  •  120 gr šećera u prahu
  •  2 vanili šećera
  •  korica od 1/2 limuna 
  •  1 žlica soka od limuna
  •  2 velika jaja
  •  200 ml slatkog vrhnja
Ocijeđeni svježi sir dobro izmiješati sa šećerom u prahu i vanili šećerom.
Dodati koricu 1/2 limuna i žlicu soka limuna.
Zatim postupno dodati jedno po jedno jaje miješajući dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.
Slatko vrhnje istući u šlag i lagano umiješati u smjesu.
Dobivenu smjesu izliti na prohladjenu podlogu od keksa i maka. 
Sada smanjiti temp.pećnice na 170 C,  i peći dok se krema ne stisne (oko 30-35 min, ovisno o pećnici).
Kad je kolač pečen ostaviti ga još oko 20 min u isključenoj i odškrinutoj pećnici.
Nožem odvojiti rubove kolača od kalupa, zatim odvojiti stranice kalupa.
Kolač prvo ohladiti na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru.


                                                                     I uživati! :)





cookandplay

Primjedbe

Objavi komentar