13. veljače 2012.

Cheesecake s limunom i makom



Obožavam mak, u svašta bi ga trpala, tako sam ga ubacila i u čizkejk :)

recept

smjesa od keksa
  •  220 gr integralnih petit beurre keksa
  •  80 gr otopljenog putra
  •  2 žlice meda

Kekse samljeti ili zdrobiti, pomiješati s otopljenim putrom i medom.
Smjesu prstima natiskati u okrugli kalup (cca 22 cm) i kratko zapeći (oko 5 min) na 180 C.

smjesa od maka
  •  120 gr maka, mljevenog
  •  50 gr šećera
  •  oko 180 ml kipućeg mlijeka
  •  1 žlica meda
  •  malo ruma
  •  korica od 1/2 limuna

Pomiješati mak i šećer, preliti kipućim mlijekom i promiješati.
Dodati med, rum i koricu limuna.
Premazati po polupečenom sloju keksa i opet kratko zapeći (oko 6 min) na 180 C.

krema od sira
  •  400 gr svježeg sira
  •  120 gr šećera u prahu
  •  2 vanili šećera
  •  korica od 1/2 limuna 
  •  1 žlica soka od limuna
  •  2 veća ili 3 manja jaja
  •  200 ml slatkog vrhnja

Ocijeđeni svježi sir pomiješati sa šećerom i vanili šećerom, dodati koricu limuna i žlicu soka,
zatim postupno dodavati jaja i miksati dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.
Slatko vrhnje istući u šlag i lagano ga umiješati u smjesu.
Dobivenu kremu premazati po prohladjenoj podlozi i sve skupa peći još oko 30 minuta na 170 C.
Kad je kolač pečen ostaviti ga još oko 20 min u isključenoj i odškrinutoj pećnici.
Prije serviranja dobro ohladiti u frižideru.

I uživati! :)





cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar