Melanzane alla parmigiana



Parmigiana od patlidžana, talijanski je klasik porijeklom sa Sicilije. To je složenac od patliđana, paradajz umaka i sira parmezana, a u nekim receptima dodaje se i mozzarela. Ja sam dodala obje vrste sira, jer mi je tako najbolje. 
Za mene je ovo savršeno jelo, obožavam patlidžane a i talijansku kuhinju.  

Recept za 3-4 osobe, ovisno o apetitu:)

- 2 patlidžana (velika ili srednje velika)

- paradajzi od kojih ćemo napraviti umak, tu mogu ići pelati ili varijacija na temu (za primjer ja ovaj put stavila 3 velika svježa paradajza+200 gr pasate+žlicu pirea iz tube)

- 3 režnja češnjaka

- maslinovo ulje

- suhi origano

- sol, papar

- žličica šećera 

- naribani parmezan, oko 80 grama 

- malo prezli

- mozzarela (2 veće loptice)

- svježi bosiljak

Patliđane narezati na dugačke šnite, posoliti ih i ostaviti oko pola sata da puste gorčinu. Osušiti ih kuhinjskim papirom, malo premazati maslinovim uljem i grilati u pećnici, ne pre dugo jer će se još peći naknadno u složencu. 

Za umak, na malo maslinovog ulja kratko popržiti narezani češnjak, dodati suhi origano i zaliti s paradajzom, kuhati dok se umak ne zgusne, oko 10-15 min. Na kraju dodati žličicu šećera, posoliti i popapriti. 

U keramički ili vatrostalni kalup slagati ovako: prvo kalup premazati s oko 2 žlice paradajz umaka,  posipati s malo parmezana, poslagati red patlidžana, pa sloj umaka, mjestimično jednu mozzarelu narezanu na kolutove, pa red patlidžana, parmezan i završiti s umakom posipano s parmezanom i malo prezli. Po vrhu mjestimično staviti preostalu mozzarelu narezanu na kolutove. 

Peći oko pola sata na 190-200 C. 

Posipati svježim bosiljkom. 

Ostaviti jelo da odstoji oko 20 minuta prije serviranja. 




cookandplay

Primjedbe

  1. Zgodno sa melancanama koje ponekad koristim a mogao bih nekad i ovako.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar