2. kolovoza 2018.

Mrvičasta torta od šljiva




Kad šljive zaplave znak je kolovoza i vrućeg ljeta u punom jeku. I zato danas jedna fina i sočna šljivasta tortica, predivna u svojoj jednostavnosti. Brzo se napravi i još brže nestane:) 

recept 
za prhko tijesto:
  • 200 gr brašna
  • 100 gr hladnog putra
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • 1 veliko jaje
za nadjev:
  • 600 gr šljiva
  • 200 ml soka od bazge
  • 2 vrhom pune žlice šećera
  • 1 vanili šećer
  • 1 žličica cimeta
  • 1 vrećica pudinga od vanilije + cca 80 ml vode
za mrvice:
  • 4 ravne žlice prezli
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 30 gr hladnog putra

U brašno dodati na kocke narezani putar i prstima ga utrljati dok ne dobijemo mrvičastu smjesu. Dodati ostale sastojke i umijesiti prhko tijesto. 
Namastiti okrugli kalup za torte s odvojivim dnom promjera 20 cm
Na pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto i prebaciti ga u kalup tako da obložimo i stranice. 
Mjestimično popikati vilicom i staviti u frižider dok pripremamo nadjev. 

Šljive oprati, prepoloviti, odstraniti koštice.
U širu posudu uliti sok od bazge (kojeg smo napravili od vode i par žlica sirupa od bazge). 
Dodati šećer, vanili šećer i cimet, kad zakipi ubaciti šljive i kuhati oko 3-5 minuta. 
U vodi razmutiti prašak za puding, te uliti u posudu sa šljivama, promiješati i maknuti s vatre. 

Izvaditi kalup iz frizidera i po tijestu rasporediti smjesu sa šljivama. 
Od prezli, šećera, cimeta i hladnog putra napraviti mrvice i posipati ih preko šljiva. 
Staviti u vruću pećnicu na 175-180 C i peći oko 35 minuta. 
Možete načeti mlako ili pričekati da se skroz ohladi, u oba slučaja je super!





cookandplay

4 komentara:

  1. Izgleda lijepo mrvičasto. (sok ili siruo od bazge?). Za sada tamanim šljive i drugo voće onakvo kakvo je, ali kad zahladi probat ću i ovako. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Gogoo. Sok (u vodi umućen sirup od bazge), napisala sam u pripremi.
      Lijep pozdrav ti šaljem i nadam se da ćeš isprobati dok još ima šljiva...

      Izbriši
  2. Wow does this look delicious! So fluffy and tasty, would love to try this out. Thanks for the share, hope you have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.
    Greg Prosmushkin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thanks a lot Greg and have a great day!

      Izbriši