2. kolovoza 2018.

Mrvičasta torta od šljiva




Kad šljive zaplave znak je kolovoza i vrućeg ljeta u punom jeku. I zato danas jedna fina i sočna šljivasta tortica, predivna u svojoj jednostavnosti. Brzo se napravi i još brže nestane. 

recept 
za prhko tijesto:
  • 200 gr brašna
  • 100 gr hladnog putra
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • 1 veliko jaje
za nadjev:
  • 500 gr šljiva
  • 200 ml soka od bazge
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanili šećer
  • 1 žličica cimeta
  • 1 vrećica pudinga od vanilije+cca 60 ml vode
za mrvice:
  • 4 žlice prezli
  • 20 gr hladnog putra
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica cimeta

U brašno dodati na kocke narezani putar i prstima ga utrljati dok ne dobijemo mrvičastu smjesu. Dodati ostale sastojke i umijesiti prhko tijesto. 
Namastiti okrugli kalup za torte s odvojivim dnom promjera 20 cm. 
Na pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto i prebaciti ga u kalup tako da obložimo i stranice. 
Mjestimično popikati vilicom i staviti u frižider dok pripremamo nadjev. 

Šljive oprati, prepoloviti, odstraniti koštice.
U širu posudu uliti sok od bazge (kojeg smo napravili od vode i par žlica sirupa od bazge). 
Dodati šećer, vanili šećer i cimet, kad zakipi ubaciti šljive i kuhati oko 3-5 minuta. 
U vodi razmutiti prašak za puding te uliti u posudu sa šljivama na vatri i promiješati. 
Izvaditi kalup iz frizidera i po tijestu rasporediti smjesu sa šljivama. 
Od prezli, putra, šećera i cimeta napraviti mrvice i posipati ih preko šljiva. 
Staviti u vruću pećnicu na 175-180 C i peći oko 40 minuta. 
Možete načeti toplo ili pričekati da se ohladi, u oba slučaja je super!




cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar