14. rujna 2016.

Polpete od kvinoje i tikvica




Kvinoja (quinoa) je bezglutenska žitarica bogata proteinima, vitaminima i mineralima (vitamini B i E, mangan, bakar, selen, magnezij, kalcij, željezo...).
Obnavlja imunitet, jača mišiće, regulira probavu i smanjuje kolesterol.

Možemo ju pripremati slično kao rižu ili kus-kus, odlična je u slanim i slatkim jelima.
Prije bilo koje pripreme bitno je dobro ju isprati pod mlazom hladne vode.




U današnjem receptu kvinoju sam ukomponirala s tikvicama u fine i zdrave polpete servirane s jednostavnim umakom od jogurta i češnjaka.
Već duže vrijeme u svojim jelima dosta koristim začine kurkumu i garam masalu, ako ih nemate ili ne koristite stavite začine po svom ukusu. Ove polpetice također možemo servirati u pecivima kao burgere ili na neki drugi način po željama, bitno da nam je fino :)




Napomena: premda je kvinoja namirnica bez glutena, cijeli recept ne mogu označiti kao bezglutenski jer sadrži prezle i parmezan.

recept

  • 1 čaša kvinoje (200 ml)
  • 1 tikvica, srednje veličine
  • 1 mrkva
  • 1/2 manje glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • pola pušleka peršina 
  • 1 jaje
  • maslinovo ulje (oko 4 žlice sveukupno)
  • malo parmezana, oko 40 g
  • 1 žličica garam masale
  • 1 žličica kurkume
  • sol
  • papar
  • nekoliko žlica prezli da se sve fino poveže

Kvinoju prvo staviti u gusto sito i dobro isprati pod mlazom hladne vode.
Opranu kvinoju staviti u posudu s duplo više vode, znači oko 400 ml vode koju smo malo posolili, i kuhati na laganoj vatri dok sva tekućina ne ishlapi. Ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Tikvicu oguliti, naribati i pustiti da malo odstoji.
Za to vijeme narezati na sitno luk, češnjak i peršin.
U kvinoju naribati mrkvu, dodati ocijeđenu tikvicu, luk, češnjak, peršin, jaje, žlicu maslinovog ulja, malo parmezana i sve začine, pa sve promiješati.
Zatim dodati par žlica prezli da se sve fino poveže u kompaktnu smjesu.


Uključiti pećnicu na 200 C.
Oblikovati polpete koje stavljati na papirom obložen plitki pleh od pećnice (papir namastiti s uljem).
Polpete još odozgora nakapati s maslinovim uljem i peći oko 20-25 minuta.
Po želji servirati s jogurtom u koji smo umiješali sitno narezanog češnjaka, malo soli, papra i maslinovog ulja.






cookandplay

Broj komentara: 11:

  1. Ovo mi se veoma dopada, isprobacu ovih dana :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago, dobar tek želim! :)

      Izbriši
  2. Jucer sam otkrila ovaj blog i pomalo citam recepte,odusevljena sam kako je sve jednostavno objasnjeno,ovo isprobavam uskoro,bas sam danas imala u rukama vrecicu kvinoje i nisam znala sto bi sa njom!Sad znam:-)
    Jos jednom sve pohvale za blog!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobro došla Renchica, zahvaljujem na posjeti i riječima pohvale, jako mi je drago da Vam se sviđa moj blog. Puno pozdrava šaljem i nadam se da će polpetice biti u slast :)

      Izbriši
  3. Odličan receptić za razbiti monotoniju jela od tikvica. Spremam! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tadeja, drago mi je da ti se sviđa.

      Izbriši
  4. Sviđaju mi se ovi, ja bih rekao popečci, neki dan sam slično ali u gustoj juhi, čak i sa kurkumom (naravno, bez jaja, prezli, sira...), ali mislim da kvinoja nije žitarica nego srodna cikli, špinatu i sl., ali zbog sastava je u kulinarstvu svrtavaju u žitarice, pa i heljdu koja također nije žito. (Ne zamjeri strojaru na preciznosti, po tome smo gori i od kirurga, ne samo od kuhara.)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Gogač. Nema nikakve zamjerke, dapače volim ovakve komentare, a preciznost mi je drugo ime:) Da, i s amarantom je sličan slučaj, dok se svi ne usuglase u koju točno skupinu spadaju, možemo jednostavno reći sve su to biljke :)

      Izbriši
  5. Zaboravih reći, tikvice ne gulim nego samo operem i narežem, najbolje su mi lagano pečene u ker. tavi, dobro i za put.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može s korom ako su domaće iz vlastitog vrta.

      Izbriši
  6. Mljac!Definitivno ću probati...

    OdgovoriIzbriši