Preskoči na glavni sadržaj

Polpete od kvinoje i tikvica




Kvinoja (quinoa) je bezglutenska žitarica bogata proteinima, vitaminima i mineralima (vitamini B i E, mangan, bakar, selen, magnezij, kalcij, željezo...).
Obnavlja imunitet, jača mišiće, regulira probavu i smanjuje kolesterol.

Možemo ju pripremati slično kao rižu ili kus-kus, odlična je u slanim ili slatkim jelima.
Prije bilo koje pripreme bitno je dobro ju isprati pod mlazom hladne vode.




U današnjem receptu kvinoju sam ukomponirala s tikvicama u fine i zdrave polpete servirane s jednostavnim umakom od jogurta i češnjaka.
Već duže vrijeme u svojim jelima dosta koristim začine kurkumu i garam masalu, ali umjesto njih mogu se dodati drugi začini. Ove polpetice također možemo servirati u pecivima kao burgere ili na neki drugi način po željama, bitno da nam je fino :)




Napomena: premda je kvinoja namirnica bez glutena, cijeli recept ne mogu označiti kao bezglutenski jer sadrži prezle i parmezan.

recept

  • 1 čaša kvinoje (200 ml)
  • 1 tikvica, srednje veličine
  • 1 mrkva
  • 1/2 glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • pola pušleka peršina 
  • 1 jaje
  • maslinovo ulje 
  • malo parmezana, oko 40 g
  • 1 žličica garam masale
  • 1 žličica kurkume
  • sol
  • papar
  • nekoliko žlica prezli da se sve fino poveže
Kvinoju prvo staviti u gusto sito i dobro isprati pod mlazom hladne vode.
Opranu kvinoju staviti u posudu s duplo više vode, znači oko 400 ml vode koju smo malo posolili, i kuhati na laganoj vatri dok sva tekućina ne ishlapi. Ostaviti da se ohladi.
Tikvicu oguliti, naribati i pustiti da malo odstoji.
Za to vijeme narezati na sitno luk, češnjak i peršin.
U kvinoju naribati mrkvu, dodati ocijeđenu tikvicu, luk, češnjak, peršin, jaje, žlicu maslinovog ulja, malo parmezana i sve začine, pa sve promiješati.
Zatim dodati par žlica prezli da se sve fino poveže u kompaktnu smjesu.


Uključiti pećnicu na 200 C.
Oblikovati polpete koje stavljati na papirom obložen plitki pleh od pećnice (papir namastiti s uljem).
Polpete još odozgora nakapati s maslinovim uljem i peći oko 20-25 minuta.
Servirati s jogurtom u koji smo umiješali sitno narezanog češnjaka, malo soli, papra i maslinovog ulja.






cookandplay

Komentari

  1. Ovo mi se veoma dopada, isprobacu ovih dana :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jucer sam otkrila ovaj blog i pomalo citam recepte,odusevljena sam kako je sve jednostavno objasnjeno,ovo isprobavam uskoro,bas sam danas imala u rukama vrecicu kvinoje i nisam znala sto bi sa njom!Sad znam:-)
    Jos jednom sve pohvale za blog!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobro došla Renchica, zahvaljujem na posjeti i riječima pohvale, jako mi je drago da Vam se sviđa moj blog. Puno pozdrava šaljem i nadam se da će polpetice biti u slast :)

      Izbriši
  3. Odličan receptić za razbiti monotoniju jela od tikvica. Spremam! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Sviđaju mi se ovi, ja bih rekao popečci, neki dan sam slično ali u gustoj juhi, čak i sa kurkumom (naravno, bez jaja, prezli, sira...), ali mislim da kvinoja nije žitarica nego srodna cikli, špinatu i sl., ali zbog sastava je u kulinarstvu svrtavaju u žitarice, pa i heljdu koja također nije žito. (Ne zamjeri strojaru na preciznosti, po tome smo gori i od kirurga, ne samo od kuhara.)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Gogač. Nema nikakve zamjerke, dapače volim ovakve komentare, a preciznost mi je drugo ime:) Da, i s amarantom je sličan slučaj, dok se svi ne usuglase u koju točno skupinu spadaju, možemo jednostavno reći sve su to biljke :)

      Izbriši
  5. Zaboravih reći, tikvice ne gulim nego samo operem i narežem, najbolje su mi lagano pečene u ker. tavi, dobro i za put.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može s korom ako su domaće iz vlastitog vrta.

      Izbriši
  6. Mljac!Definitivno ću probati...

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Peciva s jogurtom i sjemenkama

Fina i mekana peciva s jogurtom, maslinovim uljem i sjemenkama odličan su izbor
za dobar početak dana!
Priprema je vrlo jednostavna, nema dizanja tijesta i za tren možemo uživati u toplim i mirisnim domaćim pecivima.


recept 
(za 12 peciva)
350 gr brašna1 pecilni prašak1 žličica soli1 jaje 1 čašica jogurta (180 gr)  100 ml blagog maslinovog ulja50 ml sojinog mlijeka (ili kravljeg) + posebo: 1 žumanjak za premazivanjesjemenke po izboru za posipanje
U velikoj zdjeli pomiješati brašno s pecilnim praškom i soli, dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati kuhačom.
Zatim ručno umijesiti mekano tijesto, samo dok se ne počne odvajati od zdjele. Od tijesta otkidati komade, formirati loptice i stavljati ih u namašteni kalup za muffine. Premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po izboru (može i samo krupnom soli). Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20-25 min.






cookandplay

Juneći gulaš s njokima

Čim zahladi vrijeme je za gulaš! Obožavam takva jela, ali samo iz domaće kuhinje jer u restoranima ih obično rade s nekim ... hm ... "zanimljivim" dodacima. Ipak moram priznati, jedan od boljih gulaša jela sam baš u restoranu. Bilo je to u Italiji, doduše prije dosta godina ali eto još uvijek ga pamtim:) Ne kažem da i danas nema ukusne restoranske hrane, ali ipak se prije kvalitetnije kuhalo. Bez obzira na sve, za mene nema boljeg jela od onog kojeg doma skuhamo, bar znamo kaj jedemo.




Ovaj gulaš ja radim bez brašna, sa crnim vinom, ukuhanim paradajzom, začinima i naravno crvenim lukom. Luk ne režem na kockice već na listiće. Možda se čini kao nebitno ali nije:) Otkrit ću vam još jednu malu tajnu, a to je med. Tek žličica ili dvije meda će biti dovoljno da ovo jelo dobije jedan posebno fini šmek. 
Za gulaš je također bitno ne ostavljati ga samog, nema gledanja serije k'o kod kuhanja sarme:)
Uz ovaj gulaš meni najbolje pašu njoki, knedle od kruha ili žganci. Danas su pre…

Kukuruzna zlevanka sa sirom i tikvicama

Zlevanka ili zlevka starinski je i vrlo jednostavan kolač porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Zagorje, Međimurje, Podravina, Moslavina), koji tradiciju vuče još iz davnih vremena kad je narod bio siromašan te većini nisu bile dostupne namirnice za bogato pripremljene kolače. No, to nikako ne umanjuje kvalitetu i fini okus ovog kolača, koji ovisno o verziji recepta može poslužiti i kao glavni obrok.



Zlevka može biti slatka ili slana.Osnovni sastojci su jaja, mlijeko, vrhnje, friški sir, sol, (šećer) i brašno. Ako se radi od kukuruznog brašna onda je to kukuruzna zlevanka, po zagorski kuruzna zlefka ili kuružnjača
Pripremazlevankeje vrlo jednostavna, svi sastojci se samo izmiješaju i izliju u protvan.
Friški sir se može umiješati direktno u smjesu ili pak rasporediti u malim hrpicama po smjesi u protvanu prije pečenja. Slatkoj zlevanki se mogu dodati hrpice pekmeza.




Moju današnju zlevku pripremila sam s malim odmakom od tradicije dodavši tikvice, maslinovo ulje i malo grana…