30. srpnja 2014.

Kremasti sladoled od lješnjaka i bijele čokolade



Pažnja, pažnja, novi slatkać! Prefini kremasti, s lješnjacima i bijelom čokoladom...neodoljivo!
Koristila sam čokoladu koja u sebi ima komadiće lješnjaka. Ako nemate takvu čokoladu nema problema, dobra će biti i obična bijela, samo u smjesu dodajte još malo grublje mljevenih lješnjaka.

recept
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • malo extrakta vanilije
  • 60 gr bijele čokolade s mljevenim lješnjacima
  • 2 žumanjka
  • 60 gr šećera  
  • 50 gr fino mljevenih lješnjaka 

U posudi na laganoj vatri zakipimo mlijeko s vrhnjem i vanilijom.
Maknemo s vatre, dodamo bijelu čokoladu, pustimo da se otopi i promiješamo.
Umutimo žumanjke sa šećerom, stavimo na vatru, zatim polako u tankom mlazu ulijevamo mlijeko s vrhnjem stalno miješajući.
Kuhamo na laganoj vatri miješajući dok se krema malo ne zgusne.
Zatim umiješamo fino mljevene lješnjake. 
Kremu prohladimo, promiješamo i prelijemo u plitku plastičnu posudu s poklopcem.
Stavimo u duboko zamrzavanje na 4 sata.

Prije posluživanja ostavimo sladoled na sobnoj temp.oko 15-tak minuta.
Poslužimo u kornetima ili zdjelicama.
Ukrasimo po želji (čokolada, lješnjaci).

Savjet za kraj - napravite odmah duplu smjesu! ;)



Još mojih sladoleda možete pronaći pod tagom -> sladoledi



cookandplay

4 komentara:

  1. Prema sastojcima, mora biti bozanstven. Svidja mi se i sto ima komadice (tj teksturu) ljesnjaka (jedan od nadrazih okusa sladoleda)

    OdgovoriIzbriši
  2. Davno sam u jednoj talijanskoj kuharici vidjela recept u kojem za pripremu deserta koriste čokoladu s komadićima lješnjaka i pomislila "kako lukavo, ne treba sjeckati lješnjake". Sad vidim da si i ti isti trik upotrijebila za sladoled koji je sigurno jako ukusan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imala sam doma ovu čokoladu, i od nje je sve krenulo :)

      Izbriši