29. siječnja 2013.

Žganci sa špekom


Kad se kuhaju žganci i prži špekec, cijela kuća zamiriši! Takva jela bude sjećanja na vremena dok se hrana komotno mogla zvati zdravom i domaćom.
Žganci sa špekom su fino starinsko i jednostavno jelo koje možemo poslužiti za ručak ili raniju večeru. Također, ako vam treba pojačani jutarnji obrok, ovo jelo će vas držati sitim dugo kroz dan.




recept

Skuhamo žgance u posoljenoj i putrom zamašćenoj vodi.
Narežemo malo špeka na sitne kockice i prepržimo ga na tavici.
Špek i malo masti koju je špek prženjem pustio prelijemo preko žganaca na tanjuru.
Poslužimo odmah dok je toplo, s kiselim vrhnjem pokraj.
Uz ovo jelo možemo po želji servirati i zelenu salatu.


Dobar tek!




cookandplay

Broj komentara: 20:

  1. Savrsen topli obrok za hladne zimske dane!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš tak, fino toplo za ugrijati se :)

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. Eh da...a danas jedino možemo izvući bar mali dio zdravoga iz svega nezdravog što nas okružuje.

      Izbriši
  3. Pitale moje cure kad su čitale neku priču (a inače smo iz Primorja), mama a šta su to žganci? He, he...Barem jedanput tjedno je na jelovniku, one vole i toplu običnu, a kad ostane isto popržim pancetu i palentu prepečem na njoj.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znaš kak se veli da je bogatstvo naroda u jeziku. Ak je tak onda smo mi jako bogati :)
      Meni je najbolja topla, a super je i ovaj način da se prepeče ako ostane.

      Izbriši
  4. Nisam još probao žgance u kombinaciji sa slaninom, no budem. Obožavam te recesijke recepta, jer na kraju balade lako je kuhati i glumiti kuhara kada imaš s čime, kad nemaš budi čarobnjak pa improviziraj, zar ne? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravu si, treba znati od ničega napraviti nešto.
      Drago mi je da ti se svidja, i ja obožavam ta starinska jela.

      Izbriši
  5. Još sa domaćim kukuruznim brašnom - mnogo dobro.. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš dugo nisam jela ovu kombinaciju, a super je i volim je u ovo zimsko vrijeme. Hvala ti na podsjetniku i jako dobro i primamnjivo izgleda !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) da, baš paše dok je još ovako hladno vani...
      Hvala ti.

      Izbriši
  7. Ovako se nekad davno jelo na polju ili u šumi za vrijeme košnje ili pripreme drva. Lijepo je sjetiti se takvih jela i okusa djetinjstva.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Okusi djetinjstva...najbolji okusi.

      Izbriši
  8. Prava zimska klopa,ovo su baš stvarno jela sa dušom:)

    OdgovoriIzbriši
  9. odlično, samo kod mene su žganci nešto drugo, ovo zovemo palenta, no svejedno volim jako pogotovo ako je sa špekecom ili kosana mast također dolazi u obzir

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Fala Nina. Kosanu mast nisam vidjela već 100 godina :) Slažem se, savršeno bi pasala.

      Izbriši