18. studenoga 2012.

Abšmalcani grah

Abšmalcani grah, ili na masti preprženi grah u tavici, je vrlo jednostavno i starinsko jelo, inače meni jako fino i omiljeno. 
Grah na ovaj način možemo poslužiti kao samostalno jelo, uz zelenu salatu ili neku "kiselinu" kao što su kisela paprika ili krastavci. Takodjer jako fino paše kao prilog uz svinjsko pečenje ili kobasice, a posebno dobro ide uz meso s roštilja.


Abšmalcani grah

  • 300 gr skuhanog graha
  • 1 veliki luk narezan na listiće
  • malo svinjske masti 
  • 1 ravna žlica brašna
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1 žličica vegete (proizvoljno)
  • sol
  • papar

Luk narežemo na listiće.
U većoj tavi na masti (najbolje domaća svinjska) na laganoj vatri prepržimo luk dok lagano ne zažuti.
Dodamo skuhani i ocijedjeni grah i kratko ga prepržimo na luku miješajući.
Zatim pobrašnimo i par puta promiješamo da se brašno malo poprži.
Dodamo sol, papar i po želji malo vegete.
Na kraju dodamo mljevenu crvenu papriku, promiješamo i odmah podlijemo s malo vode u kojoj se kuhao grah. U zamjenu se može podliti s običnom vodom.
Promiješamo i prokuhamo na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se jelo ne zgusne i prožmu svi okusi. 



Ako još niste probali grah na ovaj način, toplo preporučam!
Dobar tek! :)




cookandplay

Broj komentara: 12:

  1. Baš ga jeli neki dan, ali zapečen u pećnici sa dodatkom ljutog ajvara. Eksperiment moje starije kćeri. To im bolje paše nego varivo. Inače, abšmalcam mahune al probat ću i ovo! Prava zimska papica!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Taj u pećnici je nešto kao grafče na tafče, šarf začinjen, super! I abšmalcane mahune isto volim, pogotovo ako su žute puterice. :)

      Izbriši
  2. ovo mi je jedan od najdražih brzih ručkova.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim da je ovo kod nas grafče na tafče :)) i moram priznati da volim grah spremljen na taj način iako mi je glavni favorit kad je grah u pitanju gusti grah koji je prefini.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, ovo je slično grafčetu koji se zapeče u pećnici, oba načina su mi fina :)

      Izbriši
  4. I kod nas omiljen ali moraju biti polpete, tako klinci vole.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Polpete od graha - zanimljivo! to još nisam radila, baš bi mogla i to probat :)

      Izbriši
  5. radim slično i jako volimo

    OdgovoriIzbriši
  6. e, ovo je pak jelo baš za moje doma! super!

    OdgovoriIzbriši