Preskoči na glavni sadržaj

Nutella keksi



Pažnja, pažnja, keksi od samo tri sastojka! Plus toga, jako su fini, lijepo izgledaju a recept je skroz jednostavan. Može li bolje! :))
  • 200 gr nutelle
  • 1 jaje
  • 150 gr brašna
(+ još oko 150 gr nutelle za punjenje)

Dobro izmiješati jaje sa nutelom.
Zatim postepeno dodavati brašno i umijesiti glatko sjajno tijesto.
Nauljenim rukama raditi kuglice veličine oraha i stavljati ih na pleh prekriven papirom za pečenje.
Svaku kuglicu u sredini pritisnuti nauljenom drškom kuhače ili prstom.
Peći 10 minuta na 170 C.
Kad se keksi ohlade rupice u sredini puniti nutelom.






cookandplay

Komentari

  1. Kod tebe delicija izgleda ne fali. Sretan ti Božić !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad bu ak ne na Božić:) Hvala dragi Gogo, također sretan Božić!

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI RECEPTI

Peciva s jogurtom i sjemenkama

Ova fina i mekana peciva s jogurtom, maslinovim uljem i sjemenkama odličan su izbor za dobar početak dana! Priprema je vrlo jednostavna, nema dizanja tijesta i za tren možemo uživati u toplim i mirisnim domaćim pecivima. recept  (za 12 peciva) 350 gr brašna 1 pecilni prašak 1 žličica soli 1 jaje 1 čašica jogurta (180 gr)   100 ml blagog maslinovog ulja 50 ml sojinog mlijeka (ili kravljeg) + posebo: 1 žumanjak za premazivanje sjemenke po izboru za posipanje U velikoj zdjeli pomiješati brašno s pecilnim praškom i soli, dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati kuhačom. Zatim ručno umijesiti mekano tijesto, samo dok se ne počne odvajati od zdjele. Od tijesta otkidati komade, formirati loptice i stavljati ih u namašteni kalup za muffine. Premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po izboru (može i samo krupnom soli). Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20-25 min. c

Juneći gulaš s njokima

Čim zahladi vrijeme je za gulaš! Obožavam takva jela, ali samo iz domaće kuhinje jer u restoranima ih obično rade s nekim ... hm ... "zanimljivim" dodacima. Ipak moram priznati, jedan od boljih gulaša jela sam baš u restoranu. Bilo je to u Italiji, doduše prije dosta godina ali eto još uvijek ga pamtim:) Ne kažem da i danas nema ukusne restoranske hrane, ali ipak se prije kvalitetnije kuhalo. Bez obzira na sve, za mene nema boljeg jela od onog kojeg doma skuhamo, bar znamo kaj jedemo. Ovaj gulaš ja radim bez brašna, sa crnim vinom, ukuhanim paradajzom, začinima i naravno crvenim lukom. Luk ne režem na kockice već na listiće. Možda se čini kao nebitno ali nije:) Otkrit ću vam još jednu malu tajnu, a to je med. Tek žličica ili dvije meda će biti dovoljno da ovo jelo dobije jedan posebno fini šmek.  Za gulaš je također bitno ne ostavljati ga samog, nema gledanja serije k'o kod kuhanja sarme:) Uz ovaj gulaš meni najbolje pašu njoki, knedle

Kolač od mrkve, oraha, rogača itd :) bez šećera!

Volim slatke izazove, a zdravi kolači pravi su primjer za to. Složila sam kolač od mrkve bez šećera, dodavši nekoliko omiljenih mi sastojaka: orahe, rogač, cimet i ... maslinovo ulje, koje je osim svog zdravog djelovanja pridonijelo punoći okusa i super sočnosti. Ubacila sam i malo kurkume, nek se nađe kad se priča da je tak zdrava:) Ovaj kolač nije samo slastica, već i dobar izvor vitamina i energije. Zasladite se bez šećera i uživajte, petak je! Kolač od mrkve, oraha i rogača biskvit 200 gr mrkve (sitno naribati) 4 jaja 4 žličice stevije u prahu * 1 žličica cimeta navrh noža kurkume  100 ml blagog maslinovog ulja   malo limunovog soka 100 gr mljevenih oraha 100 gr integralnog brašna 4 žlice mljevenog rogača 1 žličica sode bikarbone mrvica soli Žumanjke i steviju umutiti, dodati cimet i kurkumu. Dodati naribanu mrkvu, uliti ulje, iscijediti nekoliko kapi limunovog soka i sve promiješati. U drugoj posudi pomiješati orahe, brašno, rogač i sodu bik

Tenka Gibanica /Thin Gibanica - Croatian flat Cheese Pie

Premda je ljeto, kod mene pećnica dela ful gas. Baš mi se jela gibanica, i to ne bilo koja već Tenka! Kad sam bila mala, mama je često znala peći gibanice, štrudle, štrukle i sve ono kaj se danas smatra tradicionalnim specijalitetima. Ja sam pak više voljela neke druge kolače. S vremenom, kako sam postajala odraslija, moj se ukus mijenjao i postalo mi je žao za sve propuštene bučnice i gibanice. Nadoknađujem li to danas? Možda..., ali na žalost neke stvari se više nikad ne mogu nadoknaditi na onaj način kako je to prije bilo. Tenka gibanica je hrvatsko tradicionalno jelo ili slani kolač (koji može biti i slatki) s područja Zagorja i Prigorja odnosno Zagrebačke županije. Postoje varijacije na temu, ovisno o pojedinom mjestu iz spomenutih regija, radi se o neznatnim specifičnostima u recepturi te različitim nazivima (npr.gibanica na tenkem, strepa ili loparka), no osnova recepta je u biti svuda ista. Ovo jelo može biti kolač, ručak, večera ili super zakuska kad nam dođu

Domaća pita od čokolade

Ovo je moja najomiljenija pita,  od finog prhkog tijesta i pjenaste čokoladno-orašaste file koja se  topi u ustima...                             A zašto se zove "domaća"? Zato jer nije američka:) tijesto 250 gr brašna 180 gr hladnog putra  prstohvat soli 1 žumanjak (bjelanjak odvojiti sa strane za filu) 2 žlice hladne vode U brašno utrljati putar narezan na listiće, dodati ostale sastojke i umijesiti tijesto. Kuglu tijesta podijeliti na dva dijela, svaki dio omotati prozirnom folijom i staviti u frižider na cca 1 sat. fila 100 gr čokolade  4 žumanjka 180 gr šećera  1 vanili šećer 150 gr mljevenih oraha ili lješnjaka 5 bjelanjka (4+1) Čokoladu otopiti na pari i ostaviti da se malo prohladi. Žumanjke s oba šećera umutiti pjenasto, zatim umiješati mljevene orahe i otopljenu čokoladu. Na kraju kuhačom ili spatulom lagano umiješati čvrsti snijeg od 5 bjelanjaka. Jedan dio tijesta tanko razvaljati između pek papira

Kus-kus polpete s keljom / Couscous and Kale Patties

Jučer sam na brzinu napravila ove fine polpetice za ručak, koji je bio prilično kasno popodne. Nekad bi to bilo vrijeme večere, a danas je sve pomaknuto prema "europskom standardu". Od našeg ulaska u EU klasično vrijeme ručka se na tom putu izgubilo, još su nam ostali eventualno vikendi za ručkove i večere na naš način i u normalno vrijeme. Mi volimo kus-kus, nema brže pripreme od njegove, samo se prelije kipućom vodom i pričeka 10-tak minuta da upije vodu.  Super je u kombinaciji s dinstanim povrćem, također odličan sastojak za povrtne polpete. recept 100 ml kus-kusa  200 ml vruće vode  1 manja glavica kelja  sol  papar 1 žlica maslinovog ulja 2 režnja češnjaka, sitno narezati 1 žlica vegete natur 1 jaje  6 žlica cornflakes-a, samljeti  malo parmezana, naribati ostalo: prezle za uvaljati polpete  ulje za pleh  malo maslinovog ulja za pokapati polpete  grčki jogurt za serviranje Kus-kus preliti vrućom vodom i ostaviti sa strane

Polpete od prosa i tikvica + super brzi umak

Opet mi se nakupilo puno recepata. Od kud krenuti...slatko ili slano? Najbolje po sistemu eci peci pec... ali sigurno nije zec! Već polpetice od prosa kojima sam dodala tikvice, kukuruzni griz i malo prezli, te pojačala okus s topljenim sirom. Ove polpete su vrlo nježne i nisu za prženje u dubokom ulju već se peku u pećnici, što je ujedno zdravija varijanta. Uz njih sam poslužila fini i super brzi umak od jogurta i vrhnja. recept 1 šalica prosa (200 ml) 3 šalice vode  1 žlica maslinovog ulja  2 male tikvice  malo soli Proso isprati u cjediljki gustog sita pod mlazom hladne vode. U posudi zakuhati 3 šalice vode, čim voda zakipi dodati proso i kuhati na laganoj vatri 10 min, odnosno dok se tekućina skroz ne reducira. Smjesa treba biti gusta i kašasta. Prohladiti, te uliti 1 žlicu maslinovog ulja i promiješati. Tikvice oguliti, naribati, posoliti, neka malo odstoje, zatim ih rukama dobro ocijediti. Kuhani proso i ocijeđene tikvice pomiješati, te im dodati sl

Polpete od kvinoje i tikvica

Kvinoja (quinoa) je bezglutenska žitarica bogata proteinima, vitaminima i mineralima (vitamini B i E, mangan, bakar, selen, magnezij, kalcij, željezo...). Obnavlja imunitet, jača mišiće, regulira probavu i smanjuje kolesterol. Možemo ju pripremati slično kao rižu ili kus-kus, odlična je u slanim ili slatkim jelima. Prije bilo koje pripreme bitno je dobro ju isprati pod mlazom hladne vode. U današnjem receptu kvinoju sam ukomponirala s tikvicama u fine i zdrave polpete servirane s jednostavnim umakom od jogurta i češnjaka. Već duže vrijeme u svojim jelima dosta koristim začine kurkumu i garam masalu, ali umjesto njih mogu se dodati drugi začini. Ove polpetice također možemo servirati u pecivima kao burgere ili na neki drugi način po željama, bitno da nam je fino :) Napomena: premda je kvinoja namirnica bez glutena, cijeli recept ne mogu označiti kao bezglutenski jer sadrži prezle i parmezan. recept 1 čaša kvinoje (200 ml) 1 tikvica, srednje veličine 1

Šnite od rogača i naranče

O samom rogaču i njegovim svojstvima već sam pisala u nekoliko navrata. Sad bi samo preporučila ove mirisne i sočne šnite, meni jako fine. Vrlo su jednostavne i brzo gotove. Mogu reći kako potvrđuju onu tezu da su ponekad najjednostavnije stvari i najbolje!:) recept (mjera je čaša od 2 dcl)   3 jaja 1 čaša šećera 1 i 1/2 čaše brašna    1 čaša mljevenog rogača  1 prašak za pecivo  1 žličica cimeta 3/4 čaše ulja 3/4 čaše mlijeka  korica od 1 bio naranče 3 žlica soka od naranče  1 žlica ruma oko 80 gr grožđica + malo ruma za namakanje (može i bez grožđica) Grožđice oprati i namočiti u malo ruma. Mikserom pjenasto umutiti jaja sa šećerom. Brašno pomiješati s mljevenim rogačem, praškom za pecivo i cimetom, sve prosijati kroz gusto sito te umiješati u smjesu od jaja.  Uliti ulje i mlijeko, d odati naribanu koricu naranče, zatim sok i rum, pa sve promiješati. Na kraju dodati ocijeđene grožđice. Namastiti i pobrašniti dva man

Abšmalcani grah

Abšmalcani grah, ili na masti preprženi grah u tavici, je vrlo jednostavno i starinsko jelo, meni jako fino i omiljeno.  Grah na ovaj način možemo poslužiti kao samostalno jelo, uz zelenu salatu ili neku "kiselinu" kao što su kisela paprika ili krastavci. Takodjer jako fino paše kao prilog uz svinjsko pečenje ili kobasice, a posebno dobro ide uz meso s roštilja. Abšmalcani grah 300 gr skuhanog graha 1 veliki luk narezan na listiće malo svinjske masti  1 ravna žlica brašna 1 žličica mljevene crvene paprike 1 žličica vegete (proizvoljno) sol papar Luk narežemo na listiće. U većoj tavi na masti (najbolje domaća svinjska) na laganoj vatri prepržimo luk dok lagano ne zažuti. Dodamo skuhani i ocijedjeni grah i kratko ga prepržimo na luku miješajući. Zatim pobrašnimo i par puta promiješamo da se brašno malo poprži. Dodamo sol, papar i po želji malo vegete. Na kraju dodamo mljevenu crvenu papriku, promiješamo i odmah podlijemo s malo vode u kojoj se ku