Crostata s pekmezom i trešnjama



Kad se zaželimo sočnog voća u prhkom kolaču, crostata je pravi izbor!
Inače, crostata je talijanska verzija pite ili tarta, najčešće punjena pekmezom. 
Moju današnju crostatu napunila sam pekmezom od trešanja i dodala malo svježih trešanja. Savršeno! Ova verzija može biti super i s nekim drugim pekmezom uz dodatak voća kojeg odaberemo prema vrsti pekmeza, npr.ako stavimo pekmez od marelica dodamo i malo svježih marelica.


Crostata se uobičajeno peče u okruglom kalupu, ali ja sam htjela kocke pa sam pekla u četvrtastom.
Tijesto je moja verzija s uljem, prefino je, prhko a meko, umijesi se brzo i može se odmah s njim raditi odnosno nije ga potrebno hladiti. Jednostavno se umijesi, samo premaže pekmezom, doda malo svježeg voća i to je to:)

recept
 za tijesto: 300 gr brašna, prstohvat soli, 1 žličica praška za pecivo, korica limuna, 100 gr šećera, 
80 ml ulja, 1 jaje, 2 žlice kiselog vrhnja
     za punjenje: oko 250 gr pekmeza od trešanja (u zamjenu može od višanja), malo cimeta, oko 10-15 kom svježih trešanja
Umijesiti prhko tijesto. Podijeliti na 2 dijela.
Pobrašniti radnu površinu. Jedan dio tijesta razvaljati na veličinu manjeg četvrtastog kalupa za kolače (ili okruglog kalupa za pite).
S pomoću valjka prenijeti tijesto u kalup.
Popikati vilicom.
Premazati pekmezom od trešanja ili višanja.
Preko pekmeza mjestimično poslagati polovice očišćenih trešanja i posipati malo cimeta.
Razvaljati drugi dio tijesta, rezati trake te ih mrežasto složiti preko file.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 175 C i peći oko 35-40 minuta.






cookandplay

Komentari

  1. This design is incredible! You most certainly know
    how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
    almost...HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more
    than that, how you presented it. Too cool!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar