17. ožujka 2012.

Domaća pita od čokolade




Ovo je moja najomiljenija pita, 
od finog prhkog tijesta i pjenaste čokoladno-orašaste file koja se topi u ustima... 
                           A zašto se zove "domaća"? Zato jer nije američka:)

tijesto
  • 250 gr brašna
  • 180 gr hladnog putra 
  • prstohvat soli
  • 1 žumanjak (bjelanjak odvojiti sa strane za filu)
  • 2-3 žlice hladne vode
U brašno utrljati putar narezan na listiće, dodati ostale sastojke i umijesiti tijesto.
Kuglu tijesta podijeliti na dva dijela, svaki dio omotati prozirnom folijom i staviti u frižider na cca 1 sat.

fila
  • 100 gr čokolade 
  • 5 žumanjka
  • 180 gr šećera 
  • 1 vanili šećer
  • 150 gr mljevenih oraha ili lješnjaka
  • 6 bjelanjka (5+1)
Čokoladu otopiti na pari i ostaviti da se malo prohladi.
Žumanjke s oba šećera umutiti pjenasto, zatim umiješati mljevene orahe i otopljenu čokoladu.
Na kraju kuhačom ili spatulom lagano umiješati čvrsti snijeg od 6 bjelanjaka.

Jedan dio tijesta tanko razvaljati između pek papira (na veličinu manjeg kalupa za kolače).
Položiti tijesto u kalup, ispikati čačkalicom i gore rasporediti filu.
Razvaljati i drugi dio tijesta, pa ga s pomoću valjka prebaciti preko file.
Površinu mjestimično ispikati čačkalicom.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 175 C i peći oko 40-45 minuta.
Pečenu toplu pitu posipati šećerom u prahu.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim izrezati na kocke.




cookandplay

2 komentara:

  1. Uh, ja ne smijem zaviriti na tvoj blog!
    Kako to dobro izgleda! Sad moram ići njuškati po frižideru da nađem nešto slatko!

    OdgovoriIzbriši