- 2 patlidžana (velika ili srednje velika)
- paradajzi od kojih ćemo napraviti umak, tu mogu ići pelati ili varijacija na temu (za primjer ja ovaj put stavila 3 velika svježa paradajza+200 gr pasate+žlicu pirea iz tube)
- 3 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- suhi origano
- sol, papar
- žličica šećera
- naribani parmezan, oko 80 grama
- malo prezli
- mozzarela (2 veće loptice)
- svježi bosiljak
Patliđane narezati na dugačke šnite, posoliti ih i ostaviti oko pola sata da puste gorčinu. Osušiti ih kuhinjskim papirom, malo premazati maslinovim uljem i grilati u pećnici, ne pre dugo jer će se još peći naknadno u složencu.
Za umak, na malo maslinovog ulja kratko popržiti narezani češnjak, dodati suhi origano i zaliti s paradajzom, kuhati dok se umak ne zgusne, oko 10-15 min. Na kraju dodati žličicu šećera, posoliti i popapriti.
U keramički ili vatrostalni kalup slagati ovako: prvo kalup premazati s oko 2 žlice paradajz umaka, posipati s malo parmezana, poslagati red patlidžana, pa sloj umaka, mjestimično jednu mozzarelu narezanu na kolutove, pa red patlidžana, parmezan i završiti s umakom posipano s parmezanom i malo prezli. Po vrhu mjestimično staviti preostalu mozzarelu narezanu na kolutove.
Peći oko pola sata na 190-200 C.
Posipati svježim bosiljkom.
Ostaviti jelo da odstoji oko 20 minuta prije serviranja.
cookandplay
Zgodno sa melancanama koje ponekad koristim a mogao bih nekad i ovako.
OdgovoriIzbrišiBaš bi mogao:) Lijep pozdrav Gogo!
Izbriši