Tenka Gibanica /Thin Gibanica - Croatian flat Cheese Pie



Premda je ljeto, kod mene pećnica dela ful gas. Baš mi se jela gibanica, i to ne bilo koja već Tenka! Kad sam bila mala, mama je često znala peći gibanice, štrudle, štrukle i sve ono kaj se danas smatra tradicionalnim specijalitetima. Ja sam pak više voljela neke druge kolače. S vremenom, kako sam postajala odraslija, moj se ukus mijenjao i postalo mi je žao za sve propuštene bučnice i gibanice. Nadoknađujem li to danas? Možda..., ali na žalost neke stvari se više nikad ne mogu nadoknaditi na onaj način kako je to prije bilo.



Tenka gibanica je hrvatsko tradicionalno jelo ili slani kolač (koji može biti i slatki) s područja Zagorja i Prigorja odnosno Zagrebačke županije. Postoje varijacije na temu, ovisno o pojedinom mjestu iz spomenutih regija, radi se o neznatnim specifičnostima u recepturi te različitim nazivima (npr.gibanica na tenkem, strepa ili loparka), no osnova recepta je u biti svuda ista.

Ovo jelo može biti kolač, ručak, večera ili super zakuska kad nam dođu gosti, uz bijelo vino, gemišt ili pivo. Za djecu jogurt:)  Najbolja je kad se jede topla, ali fina je i hladna.

recept
za tijesto: 
  • 250 gr brašna
  • dobar prstohvat soli 
  • 1 žlica svinjske masti 
  • 1/2 čašice kiselog vrhnja 
  • malo tople vode (cca 60 ml)
za filu: 
  • 400 gr svježeg sira (dobro ocijeđenog)
  • 1 žličica soli  
  • 1/2 čašice kiselog vrhnja 
  • 2 jaja
  • 3 pune žlice grisa (bijelog ili kukuruznog)
za preljev: 1 čašica kiselog vrhnja, 1 jaje, komadić putra narezan na listiće


Za tijesto - u zdjelu staviti brašno, sol, mast i vrhnje. Rukom povezivati sadržaj, te uz dodavanje tople vode umijesiti mekano glatko tijesto. Malo ga premazati uljem, pokriti i ostaviti da se odmara na sobnoj temperaturi pola sata.
Namastiti klasični protvan za pečenje kolače (35 x 20 cm).
Radnu površinu posipati brašnom i razvaljati tijesto na veličinu nešto šire i duže od protvana.
Tijesto prebaciti u protvan tako da stranice malo vise preko ruba. Ako su rubovi tijesta zadebljani njih treba optrgati (kao kod tijesta za štrudle). Ispikati tijesto vilicom.
U zdjeli pomiješati sve sastojke za filu, te njome premazati površinu tijesta.
Preko file premazati preljev od izmiješanog kiselog vrhnja s jajetom. 
Sada stranice tijesta preklopiti preko nadjeva tako da središnji dio nadjeva ostane nepoklopljen.
Po cijeloj površini kolača mjestimično rasporediti listića putra.
Staviti u vruću pećnicu na 200 C, peći oko pola sata ili dok ne poprimi finu zlatnu boju.



I još jedna, u malo drukčijem izdanju.
Mojima se takva više svidja, valjda ih podsjeća na pizzu, tc, tc... :)







cookandplay

Komentari

  1. Vidiš, nisam nikad probala na ovaj način a inače obožavam gibanicu od sira!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar