Pinca - Uskrsna slatka pogača


Veselim se Uskrsu i osjećajima koji me preplave vezano uz taj blagdan. 
Veselim se i uskrsnom doručku, najdraže mi je kad se u to prekrasno nedjeljno jutro okupimo uz svečani blagdanski stol. 
A na stolu se šarene vesele pisanice i miriši kuhana šunka, hren, mladi luk i rotkvice... dok od slatkog tu je tradicionalno omiljena orehnjača, makovnjača ili kuglof. 


No ja ću danas krenuti malo južnije, u naše primorske krajeve, od kuda donosim recept za Pincu. 
To je mirisna slatka pogača koja se tradicionalno priprema za Uskrs u hrvatskim 
primorskim krajevima, ali u zadnje vrijeme često zna krasiti i blagdanske stolove kontinentalne Lijepe Naše. Mene je definitivno osvojila:)


recept
  • 500 gr brašna
  • 1/2 kockice friške germe (ili 1 vrećica suhe)
  • 1/2 žličice soli
  • 100 gr šećera
  • 2 vanili šećera 
  • korica 1 limuna 
  • 160 ml mlakog mlijeka
  • 100 gr otopljenog putra
  • 3 žumanjka
  • 2 žlice ruma
  • 1 žlica likera od limuna ili kruškovca (može i rakija)
  • grožđice oko 60 gr, namočiti u malo ruma (može i bez njih)
  • bjelanjak za premazivanje
Tijesto umijesiti na način ovisno s kakvom germom radimo; friškom ili suhom.
U nastavku ću opisati oba načina:

1.  a) tijesto s friškom germom
Od ukupne količine mlakog mlijeka odvojiti u šalicu oko 60 ml, dodati razmrvljenu germu, žličicu šećera i malo brašna posipati odozgo. Ostaviti na toplom mjestu da se germa aktivira i naraste.
Brašno istresti u veću zdjelu, dodati sol, oba šećera i limunovu koricu.
Dodati dignutu germu, ostatak mlakog mlijeka, otopljeni putar, malo umućene žumanjke, rum, liker ili rakiju, te sve povezivati s brašnom (ručno ili mikserom sa spiralnim nastavcima).
Smjesu prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i umijesiti glatko i čvrsto tijesto.   
  ili  b) tijesto sa suhom germom
U veću posudu istresti brašno, umiješati suhu germu, sol, oba šećera i limunovu koricu.
Dodati mlako mlijeko, otopljeni putar, malo umućene žumanjke, rum, liker ili rakiju, te sve povezati s brašnom (ručno ili mikserom sa spiralnim nastavcima).
Smjesu prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i umijesiti glatko i čvrsto tijesto.

2.  Tijesto staviti u zdjelu, pokriti krpom i ostaviti neka raste bar 2 sata, pa i duže. Vrijeme dizanja je vrlo bitno, jer ovo tijesto je čvrsto i treba mu duže dok naraste. Paziti da bude na toplom mjestu i bez propuha. 
3.  Dignuto tijesto kratko premijesiti dodavši ocijeđene grožđice, te formirati okrugli oblik (možete formirati dvije manje pogače ili jednu veliku). 
Prebaciti pogače na papirom prekriven plitki pleh od pećnice.
Ostaviti ih pokriveno na toplom mjestu da se još jednom dignu, oko 30 min.
4.  Na sredini pogače škarama zarezati dublje linije u obliku križa (krenemo rezati od sredine pogače prema krajevima).
Vanjske stranice pogače koje nisu zarezane premazati bjelanjkom (ili po želji žumanjkom).
Staviti u pećnicu uključenu na 170 C i peći oko 30-40 minuta. 
Ovisno o pećnici, ako pinca u tijeku pečenja počne jače tamniti pokriti ju alu folijom.  




 cookandplay

Komentari

  1. Komentari preneseni s mog bivšeg bloga:

    What'sfordessert
    U mom se kraju slatka pogača jede zajedno s mesom, jajima i lukom. Hren i rotkvice nisu uobičajene.
    Pinca ti je super ispala. Nadam se da ćeš stići napraviti planirane kolače. Sretan Uskrs!
    06.04.2012. (23:20) - - - -

    cookandplay
    @ Whatsfordessert, hvala, također sretan Uskrs!
    Kod nas pinca nije uobičajena, ali mene je osvojila pa ju zadnjih godina pečem za svaki Uskrs. Ne jedemo ju zajedno s mesom i jajima već kao kolač, u biti meni je to kao kuglof.:)
    07.04.2012. (02:28) - - - -

    fra gavun
    Još da si napisala adresu pa da navratim kušati, no apsolutno vjerujem
    da je za pet. Slasno ti bilo i SRETAN USKRS Tebi i najmilijima!:)
    07.04.2012. (17:34) - - - -

    kalorijski restoran minus40kg ... dražeN ;)
    Sretan Uskrs ;)
    08.04.2012. (02:12) - - - -

    cookandplay
    @ Fra Gavun, e tak ti je to prek neta :))
    Hvala na lijepim željama, takodjer tebi i tvojima sretan Uskrs!
    @ Drazen...., hvala, također sretan Uskrs!
    09.04.2012. (00:50) - - - -

    gogoo
    Kod nas je pinca u zjaja na svakom stolu . Sretni Uskršnji blagdani.
    10.04.2012. (00:17)

    cookandplay
    @ gogo, hvala, također sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar