18. siječnja 2015.

Puding od riže sa sirupom od šipka (bez šećera!)


recept 
(za 4 porcije)

puding
  • 800 ml mlijeka
  • 100 gr riže 
  • mrvica soli
  • 2 žlice agavinog sirupa 
  • 1 žlica putra
  • 1 jaje
  • 1 žličica extrakta vanilije 
  • 1 žličica cimeta

Rižu isprati pod mlazom hladne vode.
U posudu uliti 600 ml mlijeka, dodati rižu i mrvicu soli.
Staviti na vatru, kad zakipi kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta uz povremeno miješanje.
Zatim dodati agavin sirup i putar, te maknuti s vatre.
U posebnoj zdjeli vilicom umutiti jaje, uliti 200 ml hladnog mlijeka, te umiješati 3 žlice kuhanog mlijeka s rižom. Smjesu vratiti u posudu preostalog mlijeka s rižom i promiješati.
Staviti opet na vatru i kuhati na najlaganije, miješajući dok se ne zgusne.
Na kraju dodati extrakt vanilije i cimet. Ja volim dodati i malo ruma, ali ako radite za djecu to preskočite :)
U staklene zdjelice uliti malo sirupa od šipka, dodati puding i ukrasiti bobicama.


brzi sirup od šipka
  • 2 veća šipka (nara)
  • 1 žlica meda 
  • sok od 1/4 limuna

Šipak očistiti, nešto bobica ostaviti sa strane za dekoraciju, od ostalih bobica iscijediti sok. *
Sok uliti u posudicu i kratko kuhati na tihoj vatri, dok se djelomično ne reducira.
Na kraju dodati med i sok od 1/4 limuna, promiješati i sirup je gotov.

*  kako iscijediti sok? 
Najlakše je to učiniti u stroju za cijeđenje voća, ako ga nemate jedna od alternativa je
da šipkove bobice s pomoću žlice propasirate kroz gusto sito.





cookandplay

4 komentara:

  1. Jako dobar puding od riže koji inače jako volim, baš mi se sviđa kako si ga pripremila, a nar i sirup od nara su se sigurno odlično uklopili u cijelu kombinaciju !

    OdgovoriIzbriši
  2. Zvuci i izgleda neodoljivo; puding od rize je dezert iz djetinjstva i jako dugo ga nisam pravila. Super je sto nema secera u njemu!

    OdgovoriIzbriši
  3. Obozavam kuvanu rizu, a verujem da je u kombinaciji sa narom preukusan!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala cure, drago mi je da vam se sviđa!

    OdgovoriIzbriši