30. travnja 2014.

Pogačice od heljdinog i pirovog brašna s maslinama i sjemenkama


Vraćamo se opet malo u zdravi život. Pogačice od dvije vrste bezglutenskog brašna, s lanenim i bučinim sjemenkama, maslinama i maslinovim uljem, dobro će nas nafutrati zdravim elementima.
Recept je varijacija na temu mojih Medicinskih kolačića, ali sada u slanoj varijanti i u obliku pogačica. Odlične su za međuobrok i savršene za gablec na poslu, mogu se jesti same ili s bilo čim drugim, po željama. 

recept

  • 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki + 3 žlice vode
  • 1 šalica pirovog brašna
  • 2/3 šalice heljdinog brašna
  • 1/3 šalice kukuruznog grisa
  • 1 žličica psylium praška (ili praška za pecivo)
  • malo soli i papra
  • 1 šalica sojinog mlijeka (ili nekog drugog)
  • 1/3 šalice blagog maslinovog ulja
  • oko 10 zelenih maslina
  • nekoliko sušenih paradajzića iz ulja
  • bučine sjemenke i krupna morska sol za posipanje

Masline i sušene paradajziće sitno narezati.
Lanene sjemenke samljeti i pomiješati s vodom.
Pomiješati oba brašna, kukuruzni gris, prašak, malo soli i papra.
Dodati smjesu od lanenih sjemenki, uliti mlijeko i ulje.
Sve dobro izmiješati u kompaktnu smjesu, na kraju umiješati narezane masline i paradajziće.
Rukama oblikovati pogačice i stavljati ih na pleh prekriven papirom za pečenje. Smjesa je zbog heljdinog brašna prilično ljepljiva za oblikovanje, ali pogačice ne moraju biti pravilnog oblika, kad se ispeku budu fino rustikalne :)
Pogačice posipati bučinim sjemenkama i krupnom morskom soli.
Zatim ih ispeći u zagrijanoj pećnici na 185 C.





cookandplay

Broj komentara: 6:

  1. Ponekad bas osjetim da organizam trazi ovakve zalogajcice...

    OdgovoriIzbriši
  2. Pravo zdravo! Al baš ne volim masline. Može i bez njih pretpostavljam. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ove pogačice mi se jako sviđaju, sve se više priklanjam ovakvim zdravim varijantama zalogajčića i ovo mi je odlično !

    OdgovoriIzbriši
  4. Zdravo i preukusno u jednome,što ima bolje od toga..krasne su pogačice!

    OdgovoriIzbriši
  5. Un pan perfecto y saludable se ven muy lindas como adorno las semillas de calabaza,abrazos

    OdgovoriIzbriši